Internacional 16/03/2014

Els Estats Units i la UE no reconeixeran el resultat del referèndum de Crimea

Washington estudia tot tipus d'assistència que pot donar a Kíev, inclosa la militar

Efe
3 min

Washington/Brussel·lesEl secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha reiterat aquest diumenge el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, que Washington "no reconeixerà el resultat" del referèndum que se celebra a Crimea per adherir-se a Rússia.

Durant una conversa telefònica, Kerry ha reafirmat davant Lavrov que els Estats Units considera que, sota les lleis ucraïneses, el referèndum és "il·legal", segons un comunicat del Departament d'Estat.

El cap de la diplomàcia nord-americana també ha transmès a Lavrov la seva "profunda preocupació" per les "activitats militars russes" en territori ucraïnès, denunciades dissabte per Kíev.

Així mateix, Kerry ha emfatitzat davant el seu homòleg rus "l'ampli procés de reforma constitucional" iniciat a Ucraïna i va instar Moscou donar-hi suport, atès que és "inclusiu i protegeix els drets de les minories". A més, Kerry deixa clar a Lavrov que "aquesta crisi només es pot resoldre políticament".

Sancions a Moscou

Mentrestant, un alt assessor del president dels EUA, Barack Obama, ha anunciat que Washington imposarà sancions "en els pròxims dies" contra Moscou si el Kremlin no fa marxa enrere en la seva intervenció a Crimea.

"Estem ficant tota la pressió possible els russos" perquè facin "el correcte" a Ucraïna, ha indicat Dan Pfeiffer, un alt assessor d'Obama, al programa 'Meet the Press' de la cadena NBC.

Segons Pfeiffer, el president rus, Vladímir Putin, té dues opcions davant la crisi ucraïnesa: "S'aïllarà encara més, seguirà danyant més la seva economia, disminuint encara més la influència de Rússia al món, o farà el correcte?".

L'assessor ha eludit dir si Obama avalua donar ajuda militar al nou govern interí ucraïnès, com han demanat alguns senadors nord-americans i només ha comentat que s'estan estudiant "totes les formes d'assistència".

La UE demana a Rússia que es retiri de Crimea

La Unió Europea (UE) ha afirmat aquest diumenge que no reconeixerà el resultat de la consulta sobre l'annexió de Crimea a Rússia i ha instat Rússia a retirar les seves tropes de la província autònoma ucraïnesa, alhora que advocat per trobar una solució diplomàtica al conflicte.

"El referèndum és il·legal i il·legítim i el seu resultat no serà reconegut", ha afirmat el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, en un comunicat conjunt.

El resultat de la consulta sobre l'estatus del territori d'Ucraïna, organitzat avui a Crimea per les forces prorusses que mantenen el control de la península, no es farà públic de forma oficial fins aquest dilluns.

Els dos líders han recordat que la UE considera que la celebració del referèndum "és contrària a la Constitució d'Ucraïna i al dret internacional".

"La solució a la crisi a Ucraïna s'ha de basar en la integritat territorial, la sobirania i la independència d'Ucraïna, en el marc de la Constitució d'Ucraïna, així com l'estricte compliment de les normes internacionals", han recalcat en el comunicat.

Barroso i Van Rompuy han ressaltat que l'única solució a la crisi de Crimea passa pels "processos diplomàtics" i ha d'incloure "discussions directes" entre Moscou i Kíev.

"La Unió Europea té una especial responsabilitat amb la pau, l'estabilitat i la prosperitat al continent europeu i continuarà perseguint aquests objectius utilitzant tots els canals disponibles", han assegurat.

Els presidents de la Comissió i el Consell han reiterat la seva "enèrgica condemna a la violació, no provocada, de la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna" i han instat Rússia a retirar els efectius desplegats durant el conflicte, "de conformitat amb els acords pertinents".

Van Rompuy i Barroso han recordat que els ministres d'Exteriors de la UE analitzaran aquest dilluns la situació a Crimea en una reunió que se celebrarà a Brussel·les.

stats