Internacional 14/03/2018

Els estudiants nord-americans surten de classe per demanar més control de les armes

Manifestacions en diverses ciutats quan es compleix un mes de la massacre a l'institut de Florida

Ara
2 min
Estudiants nord-americans es manifesten a Washington un mes després de la massacre a l'institut de Florida

BarcelonaEls estudiants nord-americans han commemorat aquest dimecres el mes que es compleix des del tiroteig a l'institut de Parkland, a Florida, que va deixar 17 morts el 14 de febrer, i han sortit de les aules a les 10 del matí, en les diverses franges horàries del país, per fer una aturada de 17 minuts, un per cadascuna de les víctimes de l'últim tiroteig massiu dels Estats Units.

L'acció havia estat convocada pel moviment impulsat pels supervivents de la massacre a l'institut Marjory Stoneman Douglas de Parkland, en un nou intent d'aconseguir lleis més estrictes sobre la seguretat de les armes, amb el lema #Enough [prou].

A l'escola de secundària Fiorello H. LaGuardia, a la ciutat de Nova York, una gran quantitat d'estudiants han inundat els carrers de Manhattan des de primera hora del matí, molts d'ells vestits de taronja, el color del moviment pel control de les armes.

"Els pensaments i les oracions no són suficients", deia una pancarta, en al·lusió a la resposta típica que la massacre va rebre de molts congressistes i polítics. Quan ja eren les 10 del matí, centenars d'estudiants s'han assegut a la vorera, ocupant la meitat d'una illa de cases, i s'han quedat en silenci.

Estudiants asseguts a la vorera als carrers de Manhattan per reclamar més control a les armes.

A Parkland milers d'alumnes han aparegut lentament al camp de futbol de l'escola Stoneman Douglas enmig dels aplaudiments de familiars i amics situats darrere de les tanques i sota l'atenta mirada de diversos agents de policia. Els helicòpters de diverses cadenes informatives sobrevolaven l'escena. El director de l'escola, Ty Thompson, ha demanat una "gran abraçada del grup" i els estudiants s'han unit al voltant d'una línia de 50 iardes.

Alguns dels supervivents del tiroteig a Parkland han pressionat els legisladors estatals i federals, i fins i tot es van reunir amb el president Donald Trump, per demanar noves restriccions en la possessió d'armes, un dret protegit per la Segona Esmena de la Constitució dels EUA.

"Ja no ens sentim segurs a les escoles", ha dit Sarah Chatfield, una estudiant de 15 anys d'edat secundària de Maryland, que s'ha unit als centenars de persones que protestaven també aquest dimecres a les portes de la Casa Blanca. "Trump està parlant d'armar els professors. Això no és un pas en la direcció correcta", ha dit.

Estudiants es manifesten a Washington quan es compleix un mes del tiroteig a l'institut de Florida.

Poc després, alguns dels estudiants han començat a marxar cap al Capitoli cantant "Hey, hey, ho, ho, l'ANR ha de marxar!", en al·lusió a l'Associació Nacional del Rifle (ANR), el poderós lobi de les armes.

Però tot i el poderós moviment impulsat pels estudiants, el president Trump es va desdir aquest dilluns de la seva proposta inicial d'augmentar fins als 21 anys l'edat mínima per comprar una arma, que ara és de 18 (mentre que la venda l'alcohol, per exemple, està prohibida fins als 21). En canvi, el pla de la Casa Blanca manté la idea d'entrenar els mestres i professors que vulguin portar armes als centres escolars.

stats