Internacional 21/01/2018

Tanca el govern dels EUA per la falta d'acord sobre immigració

La mesura coincideix amb el primer aniversari de Donald Trump a la Casa Blanca

Sònia Sánchez
2 min
L'edifici del Capitoli es prepara per a la cerimònia d'estrena de l'era Trump.

BarcelonaEl dia que es complia un any de l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, el govern dels Estats Units va haver de tancar parcialment de forma indefinida i deixar milers de treballadors públics sense sou fins a nou avís, després de no poder aprovar el pressupost federal. La falta d'acord entre republicans i demòcrates sobre el destí dels 700.000 joves immigrants que van arribar al país quan eren menors d'edat, els anomenats 'dreamers' (somniadors), va bloquejar fins al 16 de febrer l'aprovació –que tenia com a data límit la mitjanit de divendres a dissabte– dels fons necessaris per al funcionament del govern.

Després de tres hores de frenètiques negociacions, la mitjanit va arribar amb una votació al Senat de 50 a 49, lluny dels 60 vots necessaris per aprovar el pressupost. Quatre republicans van votar amb els demòcrates i cinc demòcrates van votar amb els republicans. El primer tancament del govern des del 2013, quan la Casa Blanca de Barack Obama va afrontar també 16 dies de paràlisi pressupostària, és a més el primer en la història del país que es produeix quan el partit del govern té majoria a les dues cambres.

El regal d'aniversari

"Aquest és el primer aniversari de la meva presidència i els demòcrates volien fer-me un regal bonic", va tuitejar Donald Trump, que en un altre tuit va acusar els demòcrates d'estar "més preocupats pels immigrants il·legals que pel gran exèrcit o la seguretat a la frontera sud" del país. El president va cancel·lar el viatge previst al seu resort de Florida, on tenia previst celebrar el primer any a la presidència, i es va quedar a Washington, on va haver d'afrontar, a més, l'onada de manifestants en contra seva convocats per la segona gran Marxa de les Dones.

Mentrestant, 800.000 empleats federals iniciaven un permís indefinit sense sou, tots ells treballadors "no essencials", per tal de no afectar serveis prioritaris com la seguretat, els controls aeris, la inspecció d'aliments o programes socials bàsics.

Però ni als republicans ni als demòcrates els interessa quedar malament amb l'opinió pública quan hi ha eleccions legislatives al novembre, i ahir mateix van reprendre les negociacions per intentar desbloquejar el pressupost abans de dilluns, quan afectaria molts més treballadors. El líder de la majoria al Senat, el republicà Mitch McConnell, va proposar un pla per allargar el pressupost fins al 8 de febrer, però al tancament d'aquesta edició les posicions seguien enrocades. Des del govern i el bàndol republicà s'insistia que no es negociaria res sobre els dreamers fins que no s'aixequés el bloqueig als fons del govern.

Les acusacions mútues es van succeir durant tot el dia. El mateix McConnell va qualificar el tancament com el resultat de la "decisió cínica dels demòcrates de deixar de banda milions de nord-americans pels seus jocs polítics irresponsables". El líder de la minoria, el demòcrata Chuck Schumer, va dir en canvi que "el tancament de Trump servirà com a prova perfecta del caos que ell mateix ha desfermat". Schumer havia visitat divendres a la tarda la Casa Blanca per entrevistar-se amb el mateix Trump. Segons diversos mitjans, el líder demòcrata va acordar amb el president mesures per protegir els dreamers de la deportació a canvi de donar-li més diners per construir el mur a la frontera de Mèxic. Però els republicans més conservadors, entre ells el mateix McConnell, no haurien acceptat el pacte.

stats