Internacional 07/09/2019

Els EUA limiten els diners que els cubans poden enviar als seus familiars a l'illa caribenya

Només podran remetre un màxim de mil dòlars al trimestre

Efe
2 min
Un venedor en un mercat a l'Havana. Molts cubans sobreviuen gràcies a les remeses estrangeres.

WashingtonLa Casa Blanca ha establert que els cubans que visquin en territori nord-americà només podran enviar un màxim de 1.000 dòlars al trimestre als seus familiars a Cuba. D'aquesta manera Washington pretén asfixiar l'illa, on bona part de la població viu de remeses. Fins ara, i des que es van normalitzar les relacions amb l'Havana durant la presidència de Barack Obama (2009-2017), no hi havia límits ni de quantitat ni de freqüència per enviar diners a Cuba des dels Estats Units.

"L'Oficina de Control d'Actius Estrangers estableix un límit de 1.000 dòlars nord-americans per trimestre per a remitents que vulguin enviar trameses a un ciutadà cubà", ha explicat el secretari del departament del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, en un comunicat. A més, ha detallat que queda prohibit fer trameses a "familiars propers de funcionaris cubans sancionats i membres del Partit Comunista de Cuba".

"Estem prenent mesures addicionals per aïllar financerament el règim cubà", s'ha justificat Muchin. Així mateix, el titular de la cartera del Tresor ha argumentat que els Estats Units "responsabilitzen el règim cubà de l'opressió del poble cubà i el suport d'altres dictadures a tota la regió, com el règim il·legítim de [Nicolás] Maduro". "A través d'aquestes esmenes reguladores –ha continuat– el Tresor està negant a Cuba l'accés a divises fortes, i posem fre al mal comportament del govern cubà mentre donem suport al poble patidor de Cuba".

Per la seva banda, el govern cubà ha condemnat les noves mesures que endureixen encara més l'embargament al país caribeny. El ministre d'Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, ha advertit a Twitter que aquestes noves mesures "no doblegaran la voluntat dels cubans i creixerà el rebuig universal al bloqueig".

El juny passat l'administració de Donald Trump ja va prohibir els viatges en creuer a l'illa caribenya. Des de llavors, els Estats Units no permeten les visites a Cuba amb embarcacions de passatgers ni recreatives, incloent-hi els creuers i els iots, ni amb avions privats i corporatius. No obstant això, els vols comercials sí que continuen operant entre els Estats Units i Cuba.

Des que va arribar a la Casa Blanca el gener del 2017, Trump ha endurit la política cap a Cuba amb reduccions del personal diplomàtic, l'activació d'una llei que permet demandes a tribunals nord-americans per béns expropiats després de la Revolució i sancions als hotels de l'illa.

stats