Internacional 12/12/2019

Evo Morales arriba a l'Argentina i sol·licita ser reconegut com a refugiat

El nou govern del peronista Alberto Fernández estén la mà a l'expresident bolivià

Ara
3 min
Evo Morales fent campanya electoral a la localitat boliviana de Shinahota, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEn un vol procedent de Cuba, Evo Morales ha arribat aquest dijous a Buenos Aires, on té previst demanar la protecció de refugiat després d'haver dimitit com a president de Bolívia. L'expresident ha canviat d'aquesta manera Mèxic –on vivia asilat des del passat 12 de novembre– per l'Argentina. El nou titular d'Exteriors argentí, Felipe Solá, ha explicat que l'exdirigent bolivià té intencions de "quedar-s'hi". D'aquesta manera, ha donat per fet que se li concedirà l'estatus de refugiat, tot i que és una competència que depèn de la cartera de l'Interior.

En un missatge a Twitter, Morales s'ha mostrat "fort i animat": "Fa un mes vaig arribar a Mèxic, país germà que ens va salvar la vida. Estava trist i destrossat. Ara que he arribat a l'Argentina per seguir lluitant pels més humils i per unir la Pàtria Gran, estic fort i animat. Agraeixo a Mèxic i l'Argentina tot el seu suport i solidaritat", ha escrit.

Morales ha aterrat a Buenos Aires acompanyat de quatre persones més, entre elles qui va ser el seu vicepresident, Álvaro García Linera, i l'excanceller Diego Pari. De moment, però, es desconeix on residiran. El ministre d'Exteriors argentí s'ha limitat a detallar que Morales no ha demanat custòdia. A l'Argentina, però, hi viuen els fills de l'expresident bolivià, Evaliz i Álvaro Morales, des del 23 de novembre.

L'arribada de Morales a l'Argentina té lloc menys de dos dies després que el peronista Alberto Fernández hagi assumit la presidència del país en substitució del conservador Mauricio Macri. Fernández va qualificar de cop d’estat la sortida forçada de Morales de la presidència de Bolívia i ja va anunciar que li oferiria asil polític un cop fos a la Casa Rosada. En canvi, Macri va evitar qualificar els fets de cop d’estat i es va limitar a demanar eleccions lliures i justes a Bolívia, per bé que no ha reconegut Jeanine Áñez com a presidenta interina.

Morales va marxar de Mèxic i es va traslladar a Cuba divendres. Aleshores va justificar el viatge dient que es volia sotmetre a una visita amb l’equip mèdic que ja l’havia atès abans a Bolívia. Fins i tot el conseller de Relacions Exteriors mexicà, Marcelo Ebrard, va corroborar aquesta versió. “Si fos permanent, s’hauria acomiadat de nosaltres i del poble de Mèxic”, va declarar aleshores. Malgrat això, el cap de setmana ja s'especulava amb la possibilitat que Morales demanés asil a l'Argentina.

En declaracions a la cadena TN, el vicecanceller mexicà per a l'Amèrica Llatina, Maximiliano Reis Zuñiga, ha justificat que Morales hagi optat per viatjar a l'Argentina "per la proximitat geogràfica" amb Bolívia. El ministre d'Exteriors argentí ha corroborat aquest fet: "Quan [Morales] pugui entrar a Bolívia, hi entrarà. Ell se sent millor aquí", ha declarat. Amb tot, ha destacat que l'expresident bolivià s'ha compromès "a no fer declaracions polítiques a l'Argentina".

Això, però, no ha tranquil·litzat el govern bolivià encapçalat ara per Jeanine Áñez, que ja ha mostrat la seva inquietud per l'arribada de Morales a Buenos Aires. La cancellera interina boliviana, Karen Longaric, ha declarat que espera que el govern argentí no permeti que Morales pugui fer "manifestacions ni actes polítics" que puguin desestabilitzar el govern de Bolívia. "Que no passi com a Mèxic, on tenia micròfon obert i palestra per fer política", ha comentat.

stats