Internacional 04/06/2019

L'exèrcit convoca eleccions anticipades d'aquí nou mesos al Sudan

Els militars ofereixen un nou acord als manifestants després de la repressió d'ahir amb 35 morts

Ara
2 min
Els manifestants cremen neumàtics en resposta a la repressió contra les protestes al Sudan

BarcelonaL'exèrcit del Sudan ha cancel·lat tots els acords signats fins ara amb la principal coalició opositora i ha convocat eleccions anticipades d'aquí nou mesos, després de la jornada de violència més greu des de la caiguda del dictador Omar al-Baixir l'11 d'abril.

Almenys 35 persones van morir ahir en els aldarulls i els enfrontaments amb els soldats registrats a Khartum, segons dades de l'Associació de Professionals Sudanesos, l'organització de metges que juga un paper clau en l'organització de les protestes. L'organització acusa l'exèrcit de perpetrar una "massacre".

Els soldats van desallotjar el principal punt de protesta al centre de Khartum disparant amb foc real contra els manifestants, ahir a primera hora del matí. Però la repressió només va fer incrementar la indignació entre els sudanesos, que van sortir als carrers a milers i van bloquejar carreteres i ponts amb neumàtics cremats.

El general Shams El Din Kabbashi es va defensar dient que els soldats que van irrompre al principal punt de protesta buscaven "elements irregulars" que havien fugit cap allà i estaven generant el caos.

La decisió del Consell Militar de Transició de convocar eleccions d'aquí nou mesos podria incrementar encara més la tensió, ja que l'oposició política que lidera les manifestacions reclama un període de transició més llarg que permeti als partits polítics preparar-se per a unes eleccions.

La clau està en qui ha de liderar el país de forma temporal durant aquesta etapa transitòria fins a unes eleccions democràtiques: els manifestants reclamen que sigui un govern civil, però l'exèrcit insisteix en tutelar la transició a través del seu consell. És per això que les protestes ciutadanes no s'han extingit i les negociacions que havien assolit un primer acord per un període de transició de tres anys es van estancar.

Aquest dimarts al matí, en una intervenció televisada, el general Abdel Fattah al-Burhan, del Consell de Transició Militar, ha anunciat que quedaven cancel·lats tots els acords amb els grups que lideren la protesta i ha convocat eleccions anticipades d'aquí nou mesos, que ha dit que serien organitzades sota la supervisió internacional i regional. "Guanyar-se la legitimitat i el mandat no es fa si no és a través de les urnes", ha dit, i ha afegit que es formarà un govern immediatament per liderar el país fins a les eleccions.

stats