Internacional 31/10/2019

Surten a la llum més crims de guerra de l'exèrcit afganès en la lluita contra els talibans

Human Rights Watch revela 14 casos que impliquen els soldats de l'Afganistan, entrenats per la CIA

Ara
2 min
Soldats afganesos arriben al lloc d'un atemptat a Jalalabad, el 25 d'octubre.

BarcelonaUna investigació de l'ONG Human Rights Watch (HRW) publicada aquest dijous acusa de nombrosos crims de guerra les forces de seguretat afganeses, que rebien el suport de la CIA en la lluita contra els talibans. L'informe recull 14 casos que van succeir entre finals del 2017 i mitjans d'aquest any.

Diversos testimonis consultats haurien parlat d'execucions sumàries, batudes nocturnes, assassinats indiscriminats de civils, i atacs contra instal·lacions mèdiques. HRW emfatitza la "gravetat" d'aquests abusos, que provarien un patró "d'actuació impune" d'aquests paramilitars en diverses zones del país.

L'informe s'inicia amb exemples com aquest: "El març del 2018, paramilitars afganesos van entrar a la casa d'un membre d'una ONG afganesa. Els soldats van arribar de nit al domicili familiar i van separar els homes de les dones. Van escollir el germà del cooperant de l'ONG, i el van dur a una altra habitació de la casa. Li van disparar, deixant el cos allà mateix, i es van endur un altre home de la família. El govern afganès nega tenir aquest home sota custodia".

Timothy Barrett, portaveu de la CIA, ha dit que la seva agència opera "d'acord amb la llei i sota un robust escrutini". També ha afegit que no és així per part dels talibans, els quals duen a terme "una extensa campanya de propaganda i desinformació per difamar el govern legítim de l'Afganistan".

Un alt comandament militar afganès ha declarat que els seus soldats a vegades cometen errors, degut a "la dificultat de les seves operacions", però que en cap cas són "assassins".

La xifra de civils morts per obra de les forces governamentals ja supera la de les víctimes dels talibans, segons recollia un informe de les Nacions Unides a l'abril d'aquest any. HRW destaca el fet que molts d'aquests soldats els entrena directament la CIA.

stats