Internacional 03/07/2019

L'explosió de l'Stromboli deixa almenys un excursionista mort

Diversos turistes s'han llançat al mar en un atac de pànic

Ara
2 min
L'Stromboli tapat per la columna de fum blanc després de la cadena d'explosions

BarcelonaEnsurt a la petita illa de Stromboli. El volcà que porta el mateix nom ha sorprès visitants i veïns amb dues fortes explosions aquest dimecres a mitja tarda i ha provocat la mort d'almenys una persona. Es tracta d'un excursionista que, segons apunten els mitjans italians, ha rebut el fort impacte de pedres que, juntament amb partícules de cendra, han sortit disparades de l'interior del cràter. L'home estava fent una excursió a la Punta del Corvo, sense guies i en companyia d'un amic, que ha quedat ferit. De moment no ha transcendit ni la identitat ni la nacionalitat de les víctimes.

La tranquil·litat d'aquesta illa de l'arxipèlag de les Eòlies s'ha vist trencada a les 16.46 amb una cadena d'explosions de molta virulència. Del cràter han sortit expulsades moltes pedres dos rius de lava que baixaven de la Sciara del Fuoco i es dirigien cap a la costa. Una enorme columna de fum blanc, que arriba als dos quilòmetres, es visible des de tota la zona, al sud de la península italiana.

Les explosions han provocat escenes de por i pànic entre els turistes que eren a l'illa, un refugi de turistes rics i famosos des de que el 1950 va ser immortalitzada per la pel·lícula protagonitzada per l'actriu Ingrid Bergman i dirigida per Roberto Rosselini.

Els dispositius de seguretat i sanitaris s'han activat ràpidament després de les explosions. Els bombers han mobilitzat un helicòpter que ha intentat ajudar alguns dels excursionistes que encara eren a la falda de la muntanya i han tingut dificultats per baixar-los. A més, els bombers han mobilitzat dues aeronaus per apagar els petits incendis que s'han originat.

Una immensa fumera s'alça del cràter del volcà Estròmboli

L'Stromboli és un dels pocs volcans que es manté en activitat a Europa. L'explosió més greu és la del 30 de desembre del 2002 en què posteriorment es va produir un petit tsumani al sud del Tirrè, amb una onada d'uns 20 metres d'alçada que va arrasar l'illa.

Les explosions d'avui han sigut les més fortes registrades dels del 1985, l'any en què comencen els registres oficials, segons ha informat l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia (INGV) italià, que situa la primera implosió a les 16.46 hores. Els experts han subratllat que aquest tipus d'explosions són fenòmens "bastant rars" perquè el volcà Stromboli es caracteritza per una activitat "contínua però de baixa energia" des del 1932, segons un informe de l'INGV.

En un hotel pròxim al volcà, Michela Favorito ha explicat que es va sentir un "fort rugit" de l'interior del cràter poc abans que un enorme núvol de cendres tapés el cel. Ho ha explicat a l'agència Reuters, que també ha recollit el testimoni de la turista britànica Fiona Carter, que ha sentit l'explosió des de l'illa de Panarea, a uns 27 quilòmetres de distància de Stromboli. "Ens hem girat quan hem vist com un núvol en forma de bolet procedent de Stromboli. Tothom estava en xoc. Després la lava vermella ha començat a baixar per la muntanya cap al petit poble de Ginostra", ha detallat.

stats