Internacional 19/07/2017

La faldilla de la discòrdia

La policia saudita deté la dona que el país vol jutjar per aparèixer en un vídeo amb "roba indecent"

Ara
2 min

BarcelonaLa policia de l'Aràbia Saudita ha detingut aquest dimecres la noia que apareix en un vídeo passejant per una zona històrica del nord del país amb "roba indecent". La noia va vestida amb una minifaldilla i una samarreta arran de melic, sense cobrir-se ni el rostre ni la cara. Les imatges s'han enregistrat mentre camina per les ruïnes històriques d'on va néixer el wahhabisme, el moviment islàmic ultraconservador que governa el regne.

La noia, segons ha anunciat el coronel Fauaz al Maiman, ha admès que va visitar aquest indret del nord del país acompanyada del seu tutor, però ha assegurat que "el vídeo s'ha publicat sense que ho sabés". Tot i així, el cas ja es troba en mans de la Fiscalia general del país àrab. El militar no ha avançat els càrrecs a què podria fer front la noia, però ha subratllat que haurà de complir amb "el que sigui necessari" d'acord amb les autoritats judicials competents.

En un comunicat emès ahir dimarts, el Comitè per a la Promoció de la Virtut i la Prevenció del Vici (CPVPV) de l'Aràbia Saudita, que s'encarrega de fer respectar les rígides normes morals saudites, va informar que "havia enviat a les autoritats competents el cas de la jove que va caminar per la zona històrica d'Ashkir", situada a uns 200 quilòmetres al nord-oest de la capital, Riad. Segons l'estricta normativa, la noia vesteix "sense tenir en compte els principis de la religió islàmica i els costums" del regne ultraconservador.

Així mateix, la comissió estatal va assegurar que havia enviat una carta al governador de la zona i la policia local perquè "prenguessin les mesures adequades contra la dona i els qui l'acompanyaven", que van filmar suposadament el vídeo.

La detenció i denúncia ha tingut també una resposta a les xarxes, on més d'una internauta ha mostrat el seu suport cap a la noia, a la que lloen la seva valentia.

A l'Aràbia Saudita les dones no poden conduir, ni tampoc viatjar fora del país sense un home de la família o un tutor, entre altres restriccions que limiten en gran mesura la seva participació en la vida social i en l'àmbit públic. A més, també tenen dificultats les estrangeres que volen visitar el país fent turisme sense companyia masculina.

stats