Internacional 02/03/2017

Les FARC comencen un hermètic procés per entregar les armes

Seran dipositades en contenidors fins que es destrueixin, i amb les restes s'aixecaran tres monuments a la pau

Efe
2 min
Santos saluda l'exèrcit aquest dimecres.

BogotàLes FARC i la missió de l'ONU a Colòmbia han començat el procés de "registre i identificació" de les armes d'aquesta guerrilla, el primer pas per deixar-les, que s'anirà fent els pròxims mesos enmig del més complet hermetisme.

Segons la previsió de l'ONU, el procés ha començat amb l'elaboració d'un detallat llistat de cada un dels prop de 7.000 guerrillers en 26 punts rurals del país i de les armes que porten.

Sense escenificacions ni fotografies que il·lustrin aquest moment clau en el procés de pau, la missió de l'ONU que ha de rebre les armes ha començat la tasca de registre de les armes, una feina considerada "complexa" per l'organisme pel fet que les condicions en aquests 26 llocs són molt dispars.

Malgrat que aquest és només el primer pas, el govern colombià ha celebrat aquest avenç del procés d'entrega d'armes i desmobilització de les FARC, que es donarà per tancat l'1 de juny un cop es completin els 180 dies establerts des de la ratificació de l'acord de pau.

"Avui comença el procés d'entrega d'armes davant les Nacions Unides. Avui les FARC marxen, però cap a la legalitat, i alhora estem asseguts dialogant amb l'ELN (Exèrcit d'Alliberament Nacional) en una taula de negociació", ha dit el president colombià, Juan Manuel Santos.

Segons els nous plans traçats, les FARC havien de començar a lliurar dijous el 30% del seu armament, l'1 de maig un altre 30% i el 40% restant l'1 de juny, però alguns problemes logístics han obligat a modificar els passos del calendari fixat sense que això impliqui una ampliació del termini de 180 dies.

En el procés de registre a cada arma s'hi posa un codi per identificar-la i s'anota el model, el tipus i el nom del guerriller que la deixa.

Un cop en poder de l'ONU, les armes seran dipositades en contenidors que estaran sota la seva supervisió i control fins que siguin destruïdes.

Amb les restes metàl·liques s'elaboraran tres monuments a la pau que s'instal·laran a la seu de l'ONU a Nova York, a l'Havana, seu dels diàlegs de pau, i a Colòmbia.

stats