Internacional 17/05/2014

Les FARC renuncien al narcotràfic i l'acord de pau s'acosta a Colòmbia

La guerrilla es compromet a trencar "qualsevol relació" amb les drogues, un cop hi hagi acord de pau, mentre el govern promet "intensificar" la lluita contra la corrupció lligada a les drogues a les institucions

Efe
2 min
Ivan Màrquez, comandant de les FARC, encaixa la maà amb el mediador internacional Dag Nylander a l'Havana / YAMIL LAGE / AFP

L'HavanaEl govern de Colòmbia i les FARC han segellat a l'Havana un acord històric amb el qual la guerrilla renuncia al narcotràfic.

A només vuit dies dels comicis presidencials a Colòmbia, els negociadors han anunciat un conveni parcial en què les FARC es comprometen a trencar "qualsevol relació" amb el narcotràfic, un cop hi hagi un acord de pau, mentre el govern promet "intensificar" la lluita contra la corrupció lligada a les drogues a les institucions.

Govern i guerrilla han anunciat el seu tercer acord parcial en un acte formal al qual han assistit els negociadors d'ambdues parts i representants de Cuba, Noruega, Xile i Veneçuela, com a països garants i acompanyants dels diàlegs iniciats el novembre del 2012.

El nou conveni inclou iniciatives relacionades amb qüestions com la substitució de cultius d'ús il·lícit, la prevenció del consum, i el problema de la producció i comercialització de narcòtics.

En la substitució de cultius il·lícits s'advoca per negociar les solucions de forma territorial amb la participació voluntària i activa de les comunitats, i reconèixer els "usos ancestrals i tradicionals" de la fulla de coca.

Si no hi ha acord amb les comunitats, el govern "eradicarà" cultius il·lícits i ho farà si és possible de forma manual, una pràctica que, segons les FARC, s'ha d'utilitzar en tots els casos.

El pacte ha arribat el mateix dia en què les FARC i l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) han anunciat una treva unilateral que durarà vuit dies des del 20 de maig, amb motiu de les eleccions presidencials que Colòmbia celebrarà el dia 25.

El procés es reprendrà a l'Havana després d'aquests comicis, el 2 de juny, i continuarà amb el difícil repte d'avançar en els complexos temes de víctimes, confirmació d'acords i fi del conflicte.

stats