Internacional 11/08/2015

Ferguson, en estat d'emergència, viu una altra nit d'aldarulls amb 23 detinguts

Els xocs entre policia i manifestants, que llancen ampolles als agents, acaben sense ferits

Efe
2 min
Un detingut, aquesta dilluns a la nit, a Ferguson / AFP

FergusonFerguson s'ha despertat aquest dimarts en estat d'emergència, declarat pel "potencial dany a persones i propietats" després que la violència tornés la nit de diumenge als carrers de la ciutat, un any després de la mort del jove negre Michael Brown en mans d'un policia blanc. La ciutat de Missouri també ha viscut aquest dilluns una altra nit tensa amb 23 detencions i xocs entre policia i manifestants, tot i que sense els greus incidents de la nit anterior. "En la protesta no hi ha hagut tirotejos, trets, robatoris, saquejos o danys a la propietat", ha informat la policia del comtat nord-americà de Saint Louis, en el comunicat emès després de la fi de la protesta, al voltant de dos quarts de la matinada –hora local.

La tensió ha durat unes cinc hores a l'avinguda West Florissant, epicentre de les protestes per la mort de Brown i escenari una vegada més d'una mena de joc del gat i la rata entre els agents i alguns manifestants. Els policies, amb equipament antiavalots i vehicles armats, han començat a avançar i efectuar les primeres detencions quan un grup d'unes cinquanta persones s'ha concentrat al mig de l'avinguda.

Des de llavors i fins ben entrada la matinada, s'ha mantingut la tensió entre uns i altres: els agents han arrestat més de 20 persones i els manifestants els han llançat ampolles d'aigua congelada i altres objectes. Finalment no s'han complert els pitjors pronòstics, però durant tot el dia Ferguson havia temut una nova jornada tràgica.

"Això no té res a veure amb ahir. El que va passar ahir sí que feia por, vam haver d'anar corrents a amagar-nos darrere d'un cotxe de policia. Quan se senten trets la gent entra en pànic", ha explicat a Efe un dels manifestants. Tement que es repetissin escenes de protestes passades, alguns dels que es van acostar a l'avinguda West Florissant portaven màscares, però només s'ha pogut comprovar l'ús en un moment puntual d'aerosol de pebre per dispersar un grup de manifestants. A la tarda, aquesta mateixa avinguda havia estat escenari d'una protesta pacífica, molt més majoritària, de la qual a la nit només quedaven un parell de cartells amb el lema del moviment 'Black lives matter' [La vida dels negres importa].

stats