Internacional 13/03/2018

Ferits i malalts surten de Guta en la primera evacuació des que va arrencar l'ofensiva al districte

Uns 150 civils abandonen l'enclavament enmig dels persistents bombardejos del règim

Reuters
3 min
Ferits i malalts surten de Guta, en la primera evacuació des que va arrencar l'atac

BeirutCivils malalts i ferits han començat a sortir aquest dimarts de Guta Oriental, el districte dels afores de Damasc, en la primera evacuació mèdica que es produeix des que fa un mes es va iniciar un dels atacs més mortífers de la guerra de Síria.

En un altre senyal d'èxit de la missió del govern de Baixar al-Assad contra aquest enclavament rebel prop de la capital, l'exèrcit també ha evacuat centenars de lluitadors i les seves famílies des d'una petita zona rebel al sud de Damasc.

Al nord del país, en un altre front principal del conflicte, l'exèrcit de Turquia ha dit aquest dimarts que ha aconseguit encerclar la ciutat d'Afrin, un avanç important en la seva ofensiva contra els combatents kurds. Les forces governamentals també van colpejar una àrea dels rebels al sud durant un segon dia consecutiu, en el que es podria convertir en un nou front de guerra.

Arees de control a Síria el gener de 2018 i el març de 2018.

I és que el mapa del control de Síria ha estat canviant en les últimes setmanes, amb importants avenços de Turquia i Rússia des que l'any passat es va esfondrar l'autoproclamat 'califat' del grup jihadista de l'Estat Islàmic.

L'atenció internacional s'ha centrat en les últimes setmanes sobre la situació dels civils a Guta Oriental, on les Nacions Unides creuen que 400.000 persones han estat atrapades sota un bombardeig constant, privades d'aliments i medicaments.

Ferits i malalts esperen en una esscola per sortin de Guta, en la primera evacuació des que va arrencar l'ofensiva d'Al-Assad.

Dones amb nadons, homes amb crosses i un vell en cadira de rodes esperaven en una escola propera a l'encreuament d'Al-Wafideen, amb desenes de persones que han aconseguit finalment sortir de l'enclavament a través d'aquest punt, segons ha explicat a Reuters un testimoni.

Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans, més de 150 civils han sortit de Guta Oriental aquest dimarts, mentre atacs aeris i el bombardeig sobre la zona continuaven.

L'ofensiva de l'exèrcit sirià d'Al-Assad ha deixat més de 1.100 civils morts, segons l'Oficina d'Afers Humanitaris de l'ONU, fet que ha convertit l'assalt a Guta en un dels més sagnants de la guerra. Els rebels opositors encaren aquí la seva pitjor derrota des de la batalla d'Alep del 2016.

El Consell de Seguretat de l'ONU ha exigit un alto el foc de 30 dies, però Moscou i Damasc diuen que no s'aplica als que consideren grups terroristes prohibits dins de Guta. Han ofert evacuar civils i rebels que accepten retirar-se de la zona, però fins ara els principals grups insurgents han dit que pretenen quedar-se i lluitar fins al final.

Nens dins un autobus sortint de la ciutat de Duma, a Guta oriental (Síria).

De fet, la tàctica del govern d'oferir un pas segur als rebels que acceptin lliurar el territori ha tingut efecte a Al-Qadam, al sud de la capital, una de les poques zones properes a Damasc, a part de l'est de Guta, que encara estava en mans insurgents.

Military Media, un informatiu controlat pel grup Hezbol·lah del Líban aliat de Damasc, ha dit que diversos autobusos han transportat al voltant de 300 combatents del grup Ajnad al-Sham i les seves famílies a la província rebel d'Idlib, al nord del país. L'Observatori va dir que centenars de lluitadors havien sortit de la zona en autobusos en les últimes 24 hores.

stats