Internacional 20/06/2015

Una dona va portar al ventre el fetus del seu fill durant més de 50 anys

Els metges ho van descobrir després de fer una radiografia a la dona, que té 91 anys. El fetus estava momificat

Ara
2 min
La dona desconeixia que s'havia quedat embarassada / GETTY

BarcelonaMetges de l'Hospital Claudio Vicuña de San Antonio, Xile, han trobat un fetus desenvolupat i momificat al ventre d'una dona de 91 anys que havia anat al centre assistencial per una caiguda. Després de fer-li unes radiografies per comprovar si tenia cap lesió, els metges van veure que la dona tenia un fetus al ventre i que podia fer més de 50 anys que l'hi duia.

Es tracta d'un "fet extraordinàriament poc freqüent", ha explicat el ginecòleg i director del centre hospitalari, Marco Vargas Lazo. La radiografia va mostrar que la dona tenia "un esquelet d'un fetus gran i desenvolupat que li ocupava tota la cavitat abdominal". Al cap de tants anys, "el seu cos havia reabsorbit els teixits del fetus, que avui formen part dels òrgans normals de la pacient a la cavitat abdominal".

Una de les raons que podria explicar un cas tan extraordinari és que es tractés d'un embaràs abdominal, i que l'organisme de la dona l'hagués "encapsulat" per evitar que es produís una infecció. No obstant això, el ginecòleg ha assegurat que això només és una suposició perquè, de moment, "el cas es troba fora de qualsevol explicació mèdica habitual". "La lògica de la ginecologia i l'obstetrícia ens diu que un fetus que es desenvolupa dins de l'úter en condicions normals no pot quedar-s'hi 50 anys, el cos l'hauria expulsat".

Això explica la hipòtesi de l'equip mèdic de l'hospital, que creu que es podria tractar d'un embaràs extrauterí, que es produeix quan l'òvul fecundat es desenvolupa en un teixit que no és la paret uterina, com ara la trompa de fal·lopi, el canal cervical o la cavitat abdominal. La dona, que desconeixia haver quedat embarassada, va reconèixer que en algun moment "algú li havia dit que podia tenir un tumor" i ha afirmat que durant tots aquests anys "havia tingut mals de panxa habitualment però que s'hi havia acostumat", explica el director del centre hospitalari. "Per a nosaltres també és una mica estrany que ella no se n'adonés abans i que, tot i pensar que tenia un tumor, no consultés cap especialista", ha comentat.

L'anciana, que va anar al centre per motius no relacionats amb el fetus, ja ha estat donada d'alta. Els metges que l'han atès han descartat intervenir la pacient per extreure-li el fetus, ja que a la seva edat "això comportaria més riscos que beneficis". Segons la informació proporcionada pel centre hospitalari, aquest és el primer cas d'aquestes característiques registrat a Xile i és molt similar a d'altres detectats al Marroc, al Brasil i a Haití.

stats