Internacional 27/10/2020

Protestes a Filadèlfia per la mort d'un afroamericà pels trets de la policia

La víctima portava un ganivet i, segons el seu pare, tenia un trastorn mental

Ara
2 min
Dos policies als carrers de Filadèlfia durant els disturbis d'aquest dilluns a la nit

BarcelonaLa policia de Filadèlfia investiga la mort d'un home negre, que anava armat amb un ganivet, a causa dels trets que li van disparar dos agents del cos. Els fets van tenir lloc dilluns al voltant de les 16 h (les 21 h, a Catalunya) i van donar lloc a protestes durant la nit a la ciutat nord-americana. Segons la policia, la víctima és Walter Wallace Jr., un noi de 27 anys que, segons ha assegurat el seu pare al diari The Philadelphia Inquirer, tenia "problemes mentals" i s'estava medicant.

En un vídeo dels fets difós a les xarxes socials, es veu com Wallace s'acosta als dos agents, que l'apunten amb les pistoles mentre s'allunyen d'ell. Després de demanar-li que deixi el ganivet, li disparen diverses vegades. Segons la policia, els trets li van impactar a l'espatlla i al pit, i un dels agents el va portar a l'hospital, on es va confirmar la seva mort.

"Reconec que el vídeo de l'incident planteja diverses qüestions", ha admès la comissària Danielle Outlaw, que ha promès que la investigació que ja s'ha posat en marxa hi donarà resposta, segons recull Reuters. De moment, el cos no ha fet pública la identitat dels dos agents implicats en els fets.

Per la seva banda, l'alcalde de Filadèlfia, Jim Kenney, considera que l'incident "presenta qüestions complicades que cal respondre" i demana "una resolució ràpida i transparent pel bé de Wallace, la seva família, els agents i la ciutat de Filadèlfia.

Aldarulls a la nit

El cas va provocar fortes protestes a la ciutat durant la nit i la matinada, amb centenars de persones al carrer i alguns incidents violents. Alguns dels manifestants van llançar pedres i totxanes contra la policia i trenta agents van resultar ferits. Almenys dotze persones van ser detingudes.

El cas recorda el de la mort de George Floyd, un ciutadà negre de Minneapolis que va morir després que un agent de la policia li pressionés el coll amb el genoll durant gairebé nou minuts i li provoqués una asfíxia mortal. Aquells fets van donar lloc a una onada de protestes que es van escampar per tot el país (i també a l'estranger) per reclamar la fi de la brutalitat policial contra els afroamericans.

stats