ÀSIA
Internacional 06/08/2019

Les Filipines, amb 622 morts, declaren epidèmia de dengue

Fins ara aquest 2019, al país han mort ja 622 persones per aquesta malaltia

Ara
2 min
Les Filipines, amb 622 morts, declaren epidèmia de dengue

BarcelonaEl govern de les Filipines va declarar ahir una epidèmia de dengue a causa de la ràpida propagació de la malaltia en diferents regions. Fins ara aquest 2019, al país han mort ja 622 persones per aquesta malaltia. Entre l’1 de gener i el 20 de juliol, de fet, s’han registrat 146.062 casos de dengue, el doble que en el mateix període de l’any anterior, segons dades oficials divulgades ahir després d’una reunió d’emergència de totes les agències governamentals implicades en frenar l’epidèmia.

“És important que es declari una epidèmia nacional per identificar on es necessita una resposta localitzada i permetre que els governs locals utilitzin el fons de resposta ràpida per abordar la situació”, va dir el secretari de Salut, Francisco Duque. Set regions, sobretot del centre de les Filipines, ja han excedit el llindar epidèmic, mentre que tres més estan encara en nivell d’alerta. El nombre de casos va en ascens a tot el país a mesura que les pluges mitiguen la sequera i més llars tenen aigua emmagatzemada en contenidors, on es reprodueix fàcilment el mosquit Aedes aegypti, transmissor de la malaltia. Amb tot, encara no s’ha declarat l’estat d’emergència nacional.

En estudi l’ús d’una vacuna

L’epidèmia de dengue ha revifat el debat sobre l’ús de la vacuna Dengvaxia, produïda per la farmacèutica francesa Sanofi, que es va prohibir al país el 2017 després de la mort de diversos nens que havien sigut vacunats durant una intensa campanya estatal d’immunització a les escoles. Sanofi va admetre els efectes adversos, tot i que no es va poder provar la seva vinculació amb les morts infantils.

Davant la gravetat del brot actual, nombrosos metges i investigadors han apostat per tornar a fer servir el fàrmac, i el portaveu presidencial, Salvador Panelo, va anunciar que el govern està estudiant “de manera exhaustiva” si reprèn el programa d’immunització amb Dengvaxia.

stats