Internacional 07/09/2019

La fiscalia de Veneçuela obre una investigació contra Juan Guaidó per suposada "traïció a la pàtria"

L'acusa de negociar amb la Guaiana la cessió de territori a canvi de suport polític

Efe
2 min
Juan Guaidó: “Veneçuela no val una vida, però estem disposats a fer el que calgui”

CaracasEl fiscal general de Veneçuela, Tarek Saab, ha informat aquest divendres que ha obert una investigació contra el president del Parlament, Juan Guaidó, per un presumpte delicte de "traïció a la pàtria" per suposadament estar negociant la cessió a la Guaiana del territori d'Esequibo a canvi d'obtenir suport polític per fer caure el govern de Nicolás Maduro. Guaidó es va proclamar president interí de Veneçuela el gener passat, i va obtenir el reconeixement de més de cinquanta països, entre ells Espanya. Esequibo és un territori que Veneçuela i la Guaiana es disputen des de fa més d'un segle.

"Iniciarem una investigació contra Juan Guaidó, Vanessa Neumann i Manuel Avendaño [tots ells opositors al govern] per estar presumptament involucrats en una negociació il·legal, a esquenes del país, per desistir [...] de l'històric reclam que té el nostre país sobre el territori d'Esequibo", ha detallat el fiscal general. Un dia abans, dijous, el president veneçolà, Nicolás Maduro, havia sol·licitat l'obertura d'aquesta investigació.

La vicepresidenta del govern, Delcy Rodríguez, ha facilitat un àudio als mitjans de comunicació estatals en què es pot sentir com suposadament Neumann i Avendaño diuen que l'oposició veneçolana obtindria més suport del Regne Unit si deixés de reclamar la regió d'Esequibo per a Veneçuela. Rodríguez ha acusat Guaidó de pertànyer a "una organització criminal" i d'intentar satisfer "els interessos d'empreses transnacionals".

La regió de l'Esequibo és una àrea de 160.000 quilòmetres quadrats, que equivalen a tres quartes parts del territori de la Guaiana. En l'actualitat està sota supervisió de les Nacions Unides, després que el 1966 se signés l'anomenat Acord de Ginebra. Malgrat això, la disputa territorial continua i s'ha aguditzat en els últims anys arran del descobriment per part d'Exxon Mobil de jaciments de petroli en aigües a la zona.

stats