Internacional 02/07/2019

França aprova deixar morir l'home que està en estat vegetatiu des de fa deu anys

El polèmic cas ha enfrontat la família del malalt i ha arribat fins al Tribunal Suprem

Ara
2 min
Vincent lambert, de 42 anys, porta des de 2008 en estat vegetatiu per un accident de moto.

BarcelonaL'equip mèdic que tracta l'home tetraplègic francès Vincent Lambert, en estat vegetatiu des de fa més de deu anys, iniciarà aquest dimarts el procés per retirar-li l'alimentació i la hidratació artificials que el mantenen amb vida.

El gabinet del lletrat Patrice Spinosi, que representa la dona de Lambert, ha confirmat que l'hospital de Reims, al nord del país, va prendre la decisió divendres a la tarda, el mateix dia que el Tribunal Suprem de França va reobrir la via per poder aturar el seu tractament. "Estem molt contents", ha dit la defensa de la dona del pacient, Rachel Lambert, que porta anys enfrontada judicialment als pares del seu marit, catòlics conservadors que s'oposen a deixar-lo morir.

El seu cas exemplifica la polèmica sobre l'eutanàsia a França: mentre que els pares de Vincent Lambert volen que el seu fill de 42 anys continuï en vida malgrat l’estat crònic i sense cap possibilitat de millora en què es troba per culpa d’un accident de trànsit, la seva dona, Rachel Lambert, sis germans del malalt i el seu nebot estan d’acord que els metges deixin d’alimentar-lo i hidratar-lo artificialment perquè acabi morint.

Lambert no va deixar per escrit el seu testament vital i aquest fet ha provocat que el seu cas s'acabi convertint en un símbol en el debat sobre la mort digna a França, i també a Europa.

Tres intents d'iniciar el procés

Des que el 2011 els equips mèdics van descartar tota possibilitat de millorar, i el 2014 el seu estat fos qualificat de vegetatiu, l'hospital havia obtingut fins a tres vegades l'autorització per cessar el tractament. Malgrat això, en cap de les tres ocasions es va poder acabar aplicant degut a l'acció judicial dels pares.

De fet, l'última vegada que es va iniciar el protocol per deixar-lo morir va ser el maig passat. Llavors, el Tribunal d'Apel·lació, al qual els pares van recórrer, va frenar aquest procés amb una sentència que divendres va ser invalidada pel Suprem.

stats