Internacional 24/08/2015

França condecora els passatgers que van reduir l'atacant del tren entre Amsterdam i París

Hollande ha assegurat en la cerimònia que "davant un mal que existeix i que es diu terrorisme hi ha un bé, el de la humanitat"

Efe
1 min
El president Hollande posa amb els passatgers condecorats. MICHEL EULER/REUTERS

ParísEl president francès, Francois Hollande, ha atorgat aquest dilluns la insígnia de Cavaller de la Legió d'Honor, la màxima distinció francesa, als tres ciutadans nord-americans i a un quart de nacionalitat anglesa que divendres van reduir un home que intentava atemptar contra un tren d'alta velocitat.

Segons el cap d'estat francès, els quatre passatgers, els estatunidencs Spencer Stone, Alek Skarlatos i Anthoni Sadler i el britànic Chris Norman, "han donat exemple del que es pot fer en circumstàncies dramàtiques". Hollande ha assegurat en la cerimònia de condecoració celebrada al Palau de l'Elisi que "la seva conducta heroica ha de ser un exemple i una font d'inspiració per a molts".

El presumpte terrorista és un home d'origen marroquí, identificat com a Ayoub El Kahzzani, de 26 anys d'edat. Divendres va pujar al tren d'alta velocitat que cobria el trajecte Amsterdam-París amb un fusell d'assalt Kalàixnikov, nou carregadors, una pistola automàtica i un cúter, i va ferir dues persones abans de ser reduït pels passatgers. El Kahzzani havia viscut a Espanya i ja havia estat investigat pels serveis antiterroristes espanyols, no estava fitxat per activitats jihadistes però se'l considerava potencialment perillós.

"Davant un mal que existeix i que es diu terrorisme hi ha un bé, el de la humanitat. És el que vosaltres representeu", ha afegit Hollande durant l'entrega de les medalles. El president també ha recordat la intervenció del primer passatger que es va creuar amb el presumpte terrorista, i el ciutadà francoestatunidenc que va resultar ferit i es troba hospitalitzat a la ciutat de Lilla. Tots dos passatgers seran condecorats més endavant.

stats