Internacional 21/11/2016

França deté 7 jihadistes que planejaven un atemptat

Els sospitosos, d'entre 29 i 37 anys, han sigut detinguts a Estrasburg i Marsella

Agències
2 min
El ministre de l'interior francès, Bernard Cazeneuve, oferint una roda de premsa per informar sobre les detencions.

ParísLa policia francesa ha detingut 7 presumptes jihadistes a Estrasburg i Marsella, en operacions que han permès avortar "una acció terrorista prevista des de fa temps" contra França, segons ha indicat el ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve.

Els sospitosos, d'entre 29 i 37 anys, són de nacionalitat francesa, marroquina i afganesa. Sis sospitosos no estaven vigilats pels serveis d'intel·ligència, i "un país soci" havia alertat d'un setè sospitós del Marroc.

La investigació oberta fa uns dies per la Fiscalia antiterrorista permetrà conèixer si els sospitosos planejaven un atemptat coordinat contra diversos objectius al país. Les detencions a Estrasburg es produeixen a menys d'una setmana de l'obertura del mercat de Nadal de la capital alsaciana, el més famós de França, que ja va ser objecte d'una temptativa d'atac terrorista l'any 2000. Tot i que no n'ha donat cap informació detallada, l'alcalde d'Estrasburg ha dit que els detinguts planejaven atemptar a prop de París.

El diari 'Le Parisien' ha detallat que els 4 homes detinguts a Estrasburg esperaven un lliurament d'armes, i segons la televisió iTélé l'armament ja hauria sigut requisat.

A la mateixa ciutat, al barri de la Meinau, el maig del 2014 va ser desmantellada una altra cèl·lula jihadista que va provocar diverses condemnes, en particular 9 anys de presó per a Karim Mohamed-Aggag, germà d'un dels atacants de la sala Bataclan.

"No és possible garantir el risc zero malgrat tot el que fem"

Segons el ministre Cazeneuve, aquestes últimes detencions eleven a 418 el nombre d'arrestats vinculats amb xarxes terroristes des de principis d'any, 43 dels quals només en el que portem de novembre. Així i tot ha confessat la impossibilitat de garantir la plena seguretat al país tot i els esforços que s'estan fent. Tant a França com a altres països, la mobilització antijihadista és "total", i inclou el reforç dels controls de les fronteres europees i la lluita contra el tràfic d'armes.

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha repetit en els últims dies el missatge que el nivell d'amenaça justifica que l'estat d'emergència es perllongui almenys fins a les eleccions presidencials de la primavera del 2017.

stats