Internacional 19/07/2015

Hollande proposa un govern i un Parlament només per als països de l'euro

El president francès recupera una idea antiga de l'expresident de la Comissió, el també socialista Delors

Efe
1 min
El president Hollande, a dins d'un vehicle oficial del Tour de França. ERIC FEFERBERG / EFE

ParísEl president francès, François Hollande, ha afirmat que França estarà a l'"avantguarda" d'una major integració europea amb la proposta de crear un govern de la zona euro, que al seu parer s'ha de dotar d'un pressupost específic i d'un Parlament.

En un article publicat avui pel dominical 'Le Journal du Dimanche', Hollande ha subratllat que per posar en marxa aquestes reformes cal "una organització reforçada i, amb els països que ho decideixin, una avantguarda".

El president es felicita que, malgrat les dificultats, aquesta setmana la zona euro hagi aconseguit "reafirmar la seva cohesió amb Grècia" en arribar a un acord per al tercer pla de rescat i hagi prevalgut "l'esperit europeu", però assegura que els mecanismes institucionals no poden seguir com ara. Per això, justifica les propostes que va fer després del compromís sobre Grècia, i en primer lloc la del "govern de la zona euro" que ja havia plantejat l'expresident de la Comissió Europea Jacques Delors, socialista i francès com ell.

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha afirmat avui que l'"avantguarda" a la qual fa referència Hollande per aprofundir en la integració de la zona euro hauria d'estar formada per "França, Alemanya, Itàlia, els països fundadors" de la UE. En unes declaracions durant un desplaçament a Avinyó, Valls ha comentat que el que cap de l'estat pretén "reprendre la iniciativa" perquè cal treure les lliçons de la crisi grega: "Si no volem que els populismes s'imposin, fa falta més Europa".

stats