Internacional 25/09/2018

França, Alemanya, Espanya i Portugal es repartiran els 58 immigrants de l''Aquarius'

El vaixell de rescat humanitari atracarà finalment a Malta

Ara
2 min
Diversos migrants són rescatats per Metges Sense Fronteres i SOS Méditerranée, en una foto d'arxiu.

BarcelonaEls 58 migrants a bord del vaixell humanitari 'Aquarius' –que van ser rescatats dissabte al Mediterrani per les ONG Metges Sense Fronteres (MSF) i SOS Méditerranée– desembarcaran finalment a Malta. El govern maltès hi ha donat el vistiplau després que diversos països de la Unió Europea han acordat repartir-se els migrants tan bon punt arribin a terra ferma. En concret, Espanya, Alemanya, França i Portugal han acceptat acollir algunes de les persones rescatades.

Així ho ha assegurat el primer ministre francès, Édouard Philippe, a través d’un comunicat. “De nou s’ha arribat a una solució europea, humana i eficaç”, s'ha congratulat el cap del govern, que també ha dit que la distribució dels migrants entre diversos països “respecta els dos principis essencials de responsabilitat i solidaritat: el desembarcament en un port segur i l’atenció solidària de les persones a bord”. Així mateix, Philippe ha assegurat que el vaixell 'Aquarius' tornarà a Marsella tan bon punt els migrants siguin desembarcats a Malta.

De fet, l’embarcació va salpar d’aquesta ciutat del sud de França però amb bandera de Panamà. Aquest país americà, però, li va retirar la bandera divendres després de rebre pressions per part del govern italià, que fins i tot va amenaçar Panamà amb represàlies econòmiques si continuava donant cobertura a l’embarcació de rescat, segons ha denunciat Metges Sense Fronteres.

Les ONG que gestionen l''Aquarius' havien demanat al govern francès poder atracar al port de Marsella, però l'Elisi s'hi havia negat. "El port segur més pròxim no és Marsella, i tothom ho sap", va declarar aquest dimarts el portaveu del govern francès, Benjamin Griveaux, en declaracions a l'emissora Europa 1.

Poc després, el govern portuguès va anunciar que estava disposat a acollir 10 de les 58 persones rescatades "per raons humanitàries i davant de la situació d'emergència en què es troben aquestes persones" i va reiterar el seu desig de trobar una "solució europea, integrada, estable i permanent" per a la gestió de la immigració. Després de la bona predisposició del govern portuguès, Espanya, Alemanya i fins i tot França també s'han ofert a acollir els migrants.

L''Aquarius' és l'únic vaixell humanitari que continua operant al mar Mediterrani davant de la costa de Líbia, després de l'ofensiva iniciada aquest estiu pel ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, contra les ONG que es dediquen al rescat de migrants al mar.

El mes passat l''Aquarius' va estar fins a dinou dies amarrat al port de Marsella després que Gibraltar l'obligués a retirar la seva bandera del vaixell. Després l'embarcació va aconseguir ser registrada a Panamà, però aquest país també li ha retirat ara la bandera. MSF ha denunciat pressions econòmiques i polítiques del govern italià sobre Panamà per dificultar que el seu vaixell continuï operatiu i impedir que l'organització pugui treballar en el rescat de persones al Mediterrani.

stats