Internacional 28/06/2020

El lepenista Louis Aliot guanya l'alcaldia de Perpinyà

L'ultra assenyala la "victòria simbòlica" a la ciutat com "el detonant" per guanyar més poder

Alícia Sans Gardeñes
2 min
Aliot saludant els simpatitzants al confirmar-se la victòria a Perpinyà

ParísLa ultradreta francesa de Marine Le Pen s'ha fet amb l'alcaldia de Perpinyà, la primera d'una gran ciutat en 25 anys. Louis Aliot ha aconseguit trencar el tradicional front republicà francès que fins ara ha funcionat per bloquejar la presència a les institucions del xenòfob Reagrupament Nacional i s'ha imposat amb el 52% dels vots desbancant a l'actual titular, el conservaodr Jean-Marc Pujol.

Aquesta era la tercera vegada que Aliot, l’exparella de Marine Le Pen, es presentava a la capital de la Catalunya Nord, tot i que en aquesta ocasió no ho ha fet amb les sigles Reagrupament Nacional, però ningú dubta de quin partit representa. "El gran missatge dels catalans, aquest vespre a Perpinyà, és dir per tot França que els murs estan fets per ser destruïts. Estem orgullosos del que hem fet, i podem donar exemple per a les futures eleccions, perquè no estem obligats a tolerar certes coses, sobretot els insults i els anatemes que sistemàticament ens llancen", ha dit l'alcalde electe davant dels simpatitzants. En declaracions a TF1 ha assenyalat que la "victòria simbòlica" a Perpinyà és un "clar detonant" per implementar-se en més territoris.

Mentrestant, a l'exterior de l'Ajuntament de la ciutat s'han congregat desenes de persones i al crit de L'Estaca de Lluís Llach han mostrat el seu malestar pel tomb polític.

La victòria d’Aliot confirma, doncs, la implantació del partit presidit ara per Marine Le Pen al sud-est de França, on altres membres de la formació d’extrema dreta també s’han imposat. És el cas de David Rachline a la ciutat de Frejús o bé de Robert Ménard a Besiers. Els dos homes, que ja ocupaven els seus respectius càrrecs des del 2014, van sortir elegits directament en la primera volta al març.

stats