Internacional 04/09/2015

Presó per a la funcionària que es nega a donar llicències de matrimoni als gais perquè la "llei de Déu" no l'hi permet

Un jutge federal l'ha enviat a presó per desobeir la sentència que l'obligava a casar parelles homosexuals

Agències
3 min
Michael Long i Timothy Long, els primers a poder casar-se després que Davis ingressés a presó

AshlandUn jutge federal ha enviat a presó Kim Davis, la funcionària de l'estat de Kentucky que es nega a atorgar llicències de matrimoni a les parelles homosexuals, malgrat que el Tribunal Suprem va legalitzar aquest tipus d'unions a tot el país al juny i que ja havia estat jutjada i sentenciada per negar-se a complir amb el seu deure públic. Davis, convertida en una heroïna dels ultraconservadors i els fonamentalistes cristians, s'ha despertat aquest divendres en una cel·la mentre a l'Ajuntament on treballa els administratius a les seves ordres ja concedien les llicències. Michael Long i Timothy Long, parella des de fa dècades, han estat els primers gais a casar-se, després d'una llarga espera.

El jutge David L. Bunning ha ordenat empresonar Kim Davis, de confessió cristina, fins que obeeixi el Suprem, que va dictaminar dilluns que la funcionària ha de començar de manera immediata a emetre llicències matrimonials a tot tipus de parelles, independentment de la seva condició sexual. Tot i la sentència del Suprem, Davis es va tornar a negar aquesta setmana a tramitar els expedients, per la qual cosa va haver de tornar davant del jutge. La nova sentència ha estat clara: "El tribunal no pot consentir la desobediència d'una ordre emesa legalment", ha argumentat el jutge. Davis continuarà a la presó fins que canviï d'opinió i accepti tramitar llicències matrimonials a tothom, homosexuals o heterosexuals. Podria, això sí, deixar una feina que l'obliga a fer coses que no vol fer.

S'atorguen les primeres llicències

Una desobediència obstinada, perquè durant el judici d'aquest dijous Davis s'ha tornat a negar a complir la seva obligació com a treballadora pública. Ni tan sols ha volgut donar permís als seus subordinats per tal que siguin ells els que tramitin les llicències. Tot i la seva negativa, durant la seva absència la resta de funcionaris sí que han atorgat els permisos matrimonials, per primera vegada després de mesos d'espera.

Una demòcrata, estrella dels conservadors

El cas de la funcionària que es nega a casar homosexuals perquè el seu Déu l'hi prohibeix l'ha convertit en una estrella mediàtica. Un centenar de persones es van concentrar davant la cort federal de Kentucky que porta el cas per manifestar el seu suport o rebuig a Davis. Alguns candidats republicans a la Casa Blanca han manifestat el seu suport a la funcionària, de 49 anys i membre del Partit Demòcrata, mentre que els col·lectius gais es congratulen per la decisió judicial, tot i que eren partidaris d'una multa, i no de la presó.

Dret constitucional

La funcionària va decidir deixar d'emetre llicències de matrimoni al juny, quan el Suprem va fallar a favor de la legalització de les unions entre persones del mateix sexe a tot el país, una decisió que va anul·lar la potestat dels estats per prohibir el matrimoni homosexual. El matrimoni homosexual es va convertir en un dret constitucional als Estats Units, la qual cosa obligava els 13 estats que llavors encara el prohibien, entre ells Kentucky, a permetre que les persones del mateix sexe puguin casar-se.

Quan el governador de Kentucky, el demòcrata Steve Beshear, va ordenar als municipis i jutjats emetre llicències de matrimoni als homosexuals, Davis va decidir interposar una demanda en una cort federal, amb l'argument que les seves creences religioses l'eximien d'haver de complir amb aquesta obligació. No és l'única: tres funcionaris més amb el seu mateix càrrec es neguen a tramitar llicències per a gais a l'estat. Davis va arribar fins al Suprem, que dilluns passat li va ordenar que, de manera immediata, comencés a emetre llicències matrimonials a tot tipus de parelles, homosexuals i heterosexuals.

"Paraula de Déu"

Ella, però, s'ha estimat més anar a la presó que permetre a dos homes o dues dones que es casin. Assegura que no sent "hostilitat" cap a ningú ni actua "amb mala voluntat". "Per a mi, això mai ha estat un tema de ser gai o lesbiana. És sobre el matrimoni i la paraula de Déu", assegura. Aquest divendres, és a la presó. Mentrestant, a la seva oficina, els seus subordinats compleixen la llei i fan possible que les parelles que ho decideixen es puguin casar, independentment de la seva condició sexual.

stats