AMÈRICA DEL SUD
Internacional 25/05/2019

De fundadora de Femen al Brasil a militant de Bolsonaro

L’ara antifeminista Sara Winter es desdiu del seu passat i es fa ultraconservadora i antiavortista

Joaquim Piera
4 min
De fundadora de Femen al Brasil a militant de Bolsonaro

São PauloÉs “la voluntat d’ajudar les dones” el que ha portat a la brasilera Sara Fernanda Giromini, coneguda per l’àlies Sara Winter, a protagonitzar, en un temps rècord, un viatge ideològic en sentits oposats. Durant cinc anys va ser una militant feminista combativa i va fundar la secció brasilera del moviment Femen. I, sense fer cap escala, es va transformar en una activista “pro vida” d’ideari reaccionari. Ara, amb 26 anys, és una figura coneguda al seu país, on es presenta com una “antifeminista”, i és una seguidora radical del president ultradretà Jair Bolsonaro.

Porta una activitat frenètica a les xarxes com a youtuber, on té mig milió de seguidors, o fent conferències al Brasil i Llatinoamèrica. Predica amb vehemència l’erradicació del marxisme, de la ideologia de gènere i de l’avortament. Fa una defensa a ultrança dels valors judeocristians més conservadors i és favorable a la liberalització del comerç i la possessió d’armes.

El seu discurs ultra, de tant provocatiu, pot arribar a vorejar el friquisme des de l’òptica catalana. Però al Brasil actual no desentona gens ni mica entre els votants de costums i moral conservadors, claus en el rotund triomf electoral de Bolsonaro l’octubre passat.

“Ara lluito contra el feminisme, que és una doctrina que capta dones psiquiàtricament malaltes, que han sofert traumes o que són ignorants, i les transforma en titelles polítiques d’homes multimilionaris, com Rockefeller o George Soros, propietaris de clíniques avortives”, explica Winter a l’ARA, en una entrevista en què, en un to seductor, regala titulars amb generositat i treu l’arsenal ideològic més pesant.

La seva biografia és molt convulsa: filla d’un alcohòlic violent, va patir abusos sexuals i va exercir la prostitució. Sara Winter s’inicia en la militància feminista als 19 anys quan viatja a Ucraïna per unir-se al grup Femen i crear-ne la secció brasilera. “No em penedeixo de res, però em fa vergonya aliena aquella etapa. Quantes dones vaig salvar despullada al carrer? Doncs cap ni una”, assegura.

Al nucli dur de Femen

A Femen hi va estar un any. “Quan vaig estar al nucli més dur em vaig adonar que no era un feminisme de veritat, imposaven que les noies fossin primes, rosses i boniques. Només volien privilegis per a qui és d’esquerres”, afirma. El 2014 funda el seu propi grup al Brasil, BastardXs, però al final d’aquell any es desvincula del tot de l’ideari feminista.

La seva conversió al catolicisme ultraconservador i de dretes coincideix amb l’embaràs del seu primer fill, però no dona gaire detalls de com decideix canviar de bàndol per situar-se a l’extrem dret de l’eix ideològic. Prefereix centrar-se en les crítiques descarnades cap el feminisme, al qual acusa de voler “trencar els estàndards de gènere entre el masculí i el femení” i “destruir la naturalesa de les dones”.

La seva principal bandera és la defensa de “la vida” en un país on l’avortament no està legalitzat. Per a Sara Winter no hi ha matisos ni concessions possibles. “Mai relativitzo la vida, no hi ha cap diferència entre el nadó que és dins de l’úter d’una menor violada i un nadó volgut, perquè tothom té el mateix valor”, afirma. I continua: “Sempre es vol castigar el nadó i no el violador, que és el criminal. Per això l’estat hauria de proveir totes les mesures públiques possibles, com psicòlegs, psiquiatres i advocats, per donar assistència a la mare”.

Contra la ideologia de gènere

Una altra obsessió és la que ella anomena “ideologia de gènere”, que qualifica d’“anticientífica”, i exigeix eliminar-la de l’escola. “El problema -exposa-és quan l’estat em vol fer partícip d’una bogeria en què persones psíquicament malaltes diuen que s’han casat amb una estació de tren i practiquen l’objectofília o són transespècie, que es tatuen com si fossin un tigre o un lleopard, o són transedat, com un home de 52 anys al Canadà que diu que és una nena de 6 anys”. Sense aturador, dispara a discreció: “Els problemes patològics són cada cop més presents en la societat, com el d’un home que va violar tres nenes als Estats Units perquè addueix que és un nen atrapat en un cos d’un adult, o un transvestit que va violar una nena en un lavabo mixt”.

Diu que practica un “sacrament del matrimoni” cast i catòlic. “La dona ha de ser submisa al seu marit. Jo ho soc molt. Estem subjectes a les decisions dels marits perquè acceptem la naturalesa humana, i els homes són més racionals i nosaltres més sentimentals, això està demostrat científicament”, apunta. Ataca el matrimoni gai i denuncia que “és una violació dels drets humans que es forci les esglésies a celebrar-ne”.

Rebutja un càrrec al govern perquè vol fer el salt a l’estranger

Sara Winter va ser nomenada coordinadora de polítiques de maternitat del govern Bolsonaro, però dimecres, quan havia de prendre possessió del càrrec, no ho va fer, després de parlar-ne amb Olavo de Carvalho, gurú ideològic del president ultra Jair Bolsonaro. “La principal necessitat és influir en el canvi cultural que hi ha d’haver al Brasil, i jo seré més útil treballant per lliure”, diu, i està gravant una sèrie sobre l’avortament i prepara dos llibres. “Vull ser escriptora i dedicar-me a la formació”, explica.

Té plans d’abast continental i està acabant de visitar una desena de països de la regió. Pretén construir una gran aliança conservadora i cristiana, formar líders civils i una base d’oposició al que anomena “mitjans de comunicació i educació d’esquerres”. Vol potenciar el revisionisme històric i obrir grups d’estudis.

stats