CONFLICTE LIBI
Internacional 10/04/2011

Les tropes de Gaddafi guanyen terreny en ciutats estratègiques rebels

L'exèrcit de Gaddafi ha llançat aquest diumenge la major ofensiva contra Ajdabiyah de l'última setmana amb l'objectiu de controlar de nou la ciutat

Acn
2 min
Guerrers rebels esperen sobre el seu comboi abans d'atacar, als afores d'Ajdabiyah, Líbia

AjdabiyahLes tropes de Moammar al-Gaddafi estan guanyant terreny a la zona est de Líbia. Aquest diumenge l'exèrcit del règim ha bombardejat Ajdabiyah forçant la seva entrada a la ciutat. Els rebels han respost amb el llançament de coets i foc d'artilleria malgrat que des d'ahir tot apunta que estarien perdent el control d'aquest punt estratègic, porta d'entrada al principal bastió rebel, Bengasi, que es troba a 150 quilòmetres al nord d'Ajdabiyah.

Ajdabiyah ha estat clau per l'ofensiva rebel contra les forces de Gaddafi pel control de la ciutat petrolera de Brega i la seva caiguda seria una gran pèrdua. Els rebels han dit que les forces de Gaddafi han matar almenys quatre combatents en el segon dia de lluita per Ajdabiyah.

Gaddafi també ha augmentat el seu assetjament a la ciutat de Misrata. Paral·lelament, l'OTAN va dir que "no hi ha solució militar al conflicte", Turquia s'afanya a buscar un acord polític per acabar amb la guerra, i França i el Regne Unit aposten ara per les sancions econòmiques.

Mentrestant, una delegació d'alt nivell de la Unió Africana liderada pel president sud-africà, Jacob Zuma, ha arribat a Trípoli aquest diumenge per provar de trobar un acord de pau entre ambos bàndols i tenen previst reunir-se amb Moammar al-Gaddafi i representants dels rebels. Oficials sud-africans de la delegació, que inclouen diplomàtics de Mauritània, el Congo, Mali i Uganda, es trobaran amb els líders rebels a Bengasi després de les converses amb Gaddafi.

Aquest nou intent sud-africà, després que Turquia també estigui intentant mediar en el conflicte, arriba en un moment en què les forces occidentals han assegurat que una solució a la guerra no arribarà a través de la força sinó que cal un acord polític.

Diferents analistes preveuen que la guerra a Líbia s'allargui encara uns mesos amb un conflicte de baix nivell latent que podria portar a la separació del vast país entre la zona est i la oest.

stats