Internacional 03/05/2019

El gendre de Trump demana "no parlar de dos estats" en les converses de pau entre Israel i Palestina

Jared Kushner presentarà el mes que ve la proposta de la Casa Blanca per resoldre el conflicte

Ara
2 min
El gendre de Trump demana "no parlar de dos estats" en les converses de pau entre Israel i Palestina

BarcelonaEl gendre del president Donald Trump, Jared Kushner, té el difícil encàrrec del seu sogre de proposar un pla de pau per reconduir el diàleg trencat entre israelians i palestins. Però, després dels significatius moviments de l'administració Trump en favor de les posicions més dures del bàndol israelià, amb el trasllat de la seva ambaixada a Jerusalem i el reconeixement oficial de la titularitat israeliana sobre els Alts del Golan, es preveu que la proposta nord-americana no sigui gaire favorable a la banda palestina.

En una conferència amb l'Institut de Política del Pròxim Orient a Washington, ahir dijous Kushner va deixar entreveure alguna cosa del pla que està previst que presenti al mes de juny i que va dir que seria "molt acceptable" per als palestins. Però, per començar, va rebutjar l'únic concepte que fins ara semblava haver assolit el consens necessari: la idea que qualsevol solució ha de passar per crear dos estats, un d'israelià i un de palestí.

"Si dius «dos estats», significa una cosa per als israelians i una altra per als palestins. Nosaltres diem «saps què? Millor no diguem això»", va dir Kushner, i va considerar el concepte de 'dos estats' com una etiqueta que perjudica la negociació.

Els líders palestins ja han advertit que no accepten la mediació de Trump i que també desconfien de Kushner, per l'amistat entre la seva família i el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu. Kushner va explicar que Trump l'havia consultat abans de prendre la decisió de reconèixer la capitalitat israeliana de Jerusalem, un moviment que l'ha enemistat amb els palestins.

"Li vaig dir que a curt termini seria dur, perquè la gent reaccionaria de manera emocional, però que a llarg termini seria millor, perquè cal començar a reconèixer les veritats, i és veritat que Jerusalem és la capital d'Israel i que això ha de formar part de qualsevol acord final", va dir.

Sobre la desconfiança que li tenen els palestins, Kushner va dir que era "molt desesperançador veure com el lideratge palestí bàsicament ha atacat el pla quan encara ni tan sols saben què diu". "Si de veritat es preocupen per millorar la vida del poble palestí, haurien d'haver pres decisions diferents durant l'any passat o potser en els últims 20 anys fins i tot", va advertir.

stats