Internacional 28/02/2018

El gendre de Trump es queda sense accés a la informació 'top secret'

Funcionaris de la Casa Blanca en desconfien per la seva inexperiència i els seus problemes financers

Ara
2 min
El gendre de Trump, Jared Kushner, és el responsable de la política al Pròxim Orient de la Casa Blanca.

BarcelonaJared Kushner, gendre i assessor de Donald Trump, ha perdut l'accés a les informacions classificades com a altament secretes de la Casa Blanca. Casat amb Ivanka Trump, filla gran del president dels Estats Units, Kushner, de 37 anys i a qui han encarregat un tema tan clau com la política nord-americana al Pròxim Orient, fins ara tenia autorització temporal per accedir a la informació classificada més sensible. La mesura pot afeblir la seva gestió com a enviat de la Casa Blanca al Pròxim Orient.

L'administració nord-americana ha decidit revisar a fons els procediments de seguretat després de les revelacions sobre un altre assessor, Rob Porter, que va treballar durant mesos al costat de Trump sense l'autorització corresponent que han d'obtenir, superades una exhaustiva sèrie de comprovacions, tots els qui es poden moure per l'ala oest de la Casa Blanca.

Però la Casa Blanca ha volgut reafirmar la confiança en Kushner, amb un comunicat del secretari general, John Kelly, que ratifica la seva "plena capacitat per dur a terme les seves responsabilitats en política exterior, en particular pel que fa als esforços en el procés de pau palestino-israelià i també en les nostres relacions amb Mèxic.

La degradació de Kushner, però, arriba dies abans de la visita de Benjamin Netanyahu a la Casa Blanca, prevista per al 5 de març. Aaron David Miller, exnegociador nord-americà al Pròxim Orient amb una llarga experiència, constatava en un tuit que la manca d'accés a la informació reservada pot malmetre la capacitat de Kushner d'incidir en el conflicte arabo-israelià, perquè li resta credibilitat davant dels seus interlocutors: "No saps el que no saps i si necessitessis saber-ho tampoc podries".

Segons una informació de 'The Washington Post', els contactes de Kushner amb alguns alts càrrecs han preocupat la Casa Blanca, sobretot en constatar que va actuar sense informar el Consell Nacional de Seguretat. Fonts de l'executiu reconeixen el seu malestar davant la influència que alguns dels seus interlocutors estrangers podrien tenir sobre Kushner, a causa de la seva manca d'experiència diplomàtica i les dificultats financeres per les quals passen els seus negocis immobiliaris.

Kushner també ha aparegut en la investigació de l'FBI sobre la possible influència de Rússia en la campanya electoral que va portar Trump a la Casa Blanca.

stats