Internacional 22/09/2017

Una gossa busca supervivents del terratrèmol de Mèxic

Tots els esforços se centren ara a localitzar el centenar de persones que segueixen desaparegudes

Ara
2 min
La Frida és una gossa Labrador que participa en les tasques de recerca de desapareguts a la Ciutat de Mèxic

BarcelonaLa Frida s'ha convertit en tota una heroïna durant les tasques de rescat per trobar supervivents del terratrèmol que va sacsejar Mèxic dimarts passat i que va deixar més de 270 morts i un centenar de desapareguts. La Frida és una gossa de la unitat canina de la marina d'aquest país centreamericà i participa en la recerca de persones quan hi ha desastres naturals.

En les últimes hores, quan ja han passat gairebé tres dies des del sisme de 7,1 punts en l'escala de Richter que va afectar principalment el centre de Mèxic, els esforços se centren a trobar supervivents atrapats entre les runes de la quarantena d'edificis que van enfonsar-se arran del terratrèmol.

Els cossos de rescat i milers de voluntaris s'estan coordinant per trobar les persones desaparegudes. La Frida, vestida amb un parell de botes, un arnès i unes ulleres, ajuda en aquestes tasques. Al llarg de la seva carrera, ha arribat a detectar fins a 52 persones, 12 de les quals amb vida, en diferents desastres naturals. En el sisme que va sacsejar el país fa dues setmanes, per exemple, va detectar el cos d'un oficial de la policia a Juchitan, a l'estat d'Oaxaca. A part de la Frida, però, s'han desplegat una quinzena més de gossos a Ciutat de Mèxic amb el mateix objectiu.

Símbol de la tragèdia

El col·legi Enrique Rébsamen s'ha convertit en símbol de la tragèdia perquè es va enfonsar amb el moviment sísmic i va provocar fins a 24 víctimes mortals, 19 de les quals eren menors. Tot i així, 11 nens han sigut rescatats amb vida. La Frida va col·laborar en la recerca de supervivents en aquesta escola. Tot i així, aquesta gossa, que ara té 7 anys, sol entrar als edificis després que dos gossos ja hagin fet una primera recerca i hagin detectat si hi ha o no alguna persona.

stats