Internacional 29/05/2019

El govern d'Escòcia presenta la llei del segon referèndum d'independència

L'executiu de Nicola Sturgeon vol celebrar la nova consulta el segon semestre de 2020

Ara
2 min
Nicola Sturgeon davant un cartell per agrair els escocesos la victòria de l'SNP a les eleccions europees.

BarcelonaEl govern d'Escòcia vol tornar a celebrar un referèndum d'independència del Regne Unit el segon semestre del 2020. El Brexit –que els escocesos van rebutjar majoritàriament a les urnes– ha obert una nova finestra d'oportunitat. L'executiu de Nicola Sturgeon no ha volgut deixar escapar la crisi de la dimissió de la primera ministra britànica Theresa May, que ha anunciat que deixarà el càrrec el 7 de juny, i aquest dimecres ha portat al Parlament la llei marc per impulsar la nova consulta. El govern britànic, ara, diu que no està disposat a pactar el segon referèndum. El govern d'Escòcia ha deixat clar que no vol convocar la consulta sense acord amb Londres.

"Acabem de publicar una llei per fixar les normes d'un referèndum d'independència, per permetre que el poble escocès triï el seu propi futur en lloc de tenir un futur Brexit imposat", ha afirmat Sturgeon en el seu compte de Twitter.

Dilluns, en una visita a Dublín, Sturgeon es va comprometre amb la consulta: "Hi haurà un altre referèndum sobre la independència d'Escòcia. Escòcia votarà per la independència i serem un país independent com Irlanda". La primera ministra va fer memòria: "Nosaltres vam votar per quedar-nos a la UE en un 60%, i després que el Regne Unit votés pel Brexit hem intentat arribar a acords per protegir els nostres interessos; hem treballat dur més enllà de les divisions partidistes per intentar evitar el pitjor impacte del Brexit i ens han ignorat".

"Escòcia ha de tenir l'oportunitat d'escollir un futur millor que el que ens ofereix Westminster", va dir Sturgeon: "El sistema polític britànic està trencat i ha demostrat que no hi podem comptar per reconèixer, i encara menys per protegir o defensar els nostres interessos nacionals. La gent que viu aquí ha de tenir el dret a escollir un futur per a Escòcia com una nació europea independent".

L'oposició conservadora acusa els independentistes del Partit Nacional Escocès (SNP) d'"instrumentalitzar les eleccions europees per fabricar un segon referèndum d'independència". L'SNP va ser la força més votada en aquesta contesa electoral, amb un 38% dels vots, deu punts per sobre de les eleccions del 2014, mentre que el partit del Brexit –guanyador en el conjunt del Regne Unit– va quedar-se en un 14% dels sufragis. Els laboristes es van enfonsar fins al cinquè lloc.

stats