Internacional 08/03/2020

Itàlia aïlla 16 milions de persones a la Llombardia i 14 províncies més

Els ciutadans no podran entrar ni sortir de la zona i es prohibeixen els funerals i els casaments

Ara
3 min
Itàlia aïlla 16 milions de persones a la Llombardia i 14 províncies més

BarcelonaEl primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha confirmat aquest diumenge a la matinada que es prohibeix l'entrada i sortida de la regió septentrional de la Llombardia i a unes altres 14 províncies pròximes fins al 3 d'abril, a fi de limitar la difusió del Covid-19, que continua el seu creixement exponencial. En només 24 hores el nombre de morts ha passat de 233 a 366, mentre que el de contagiats ha passat de 5.883 a 7.335.

Les altres províncies afectades de les regions del Piemont, les Marques, el Vèneto i l'Emília-Romanya i que s'han convertit en "zona vermella" són Mòdena, Parma, Piacenza, Reggio de l'Emília, Rímini, Pesaro, Urbino, Venècia, Pàdua, Verbano-Cussio-Ossola, Treviso, Vercelli, Novara, Asti i Alessandria. Així, s'afegeixen a la llista algunes províncies més de les que van aparèixer en un primer esborrany i són prop de 16 milions de persones les que estaran sota aquest aïllament.

Conte ha comparegut a dos quarts de tres de la matinada d'aquest diumenge davant els periodistes per explicar que el decret és dur, però necessari per "contenir la difusió del contagi". "Alhora cal reaccionar per no sobrecarregar els hospitals", ha afegit. El primer ministre italià ha lamentat que es filtrés un esborrany als mitjans que no era definitiu, que havia de ser analitzat abans per les autoritats de les zones afectades i la versió definitiva del qual, amb les observacions realitzades, es publicarà en les pròximes hores.

"Aquestes mesures provocaran situacions problemàtiques, però aquest és el moment de la responsabilitat i no de fer-se els llestos. Cal protegir la salut, sobretot la dels nostres avis", ha declarat Conte. Segons ha avançat ell mateix, el decret estableix normes molt estrictes per a una zona del país amb la impossibilitat que les persones puguin sortir de les seves províncies o s'hi pugui entrar, llevat de causes excepcionals, laborals o de salut.

Conte va explicar que les forces de seguretat vigilaran que es compleixin aquestes regles per poder sortir de la zona prevista. La publicació de l'esborrany del decret va provocar que milers de persones acudissin a les estacions de trens per sortir de la Llombardia. La norma també estableix la suspensió en aquestes zones de totes les manifestacions esportives, excepte les professionals, que es jugaran a porta tancada.

A més, es tanquen tots els museus, cinemes i locals com discoteques, sales de bingo, pubs i també s'estén el tancament dels col·legis fins al 3 d'abril. Sí que es permet, però, l'obertura de bars i restaurants així com recintes de culte –per exemple, esglésies–, tot i que amb l'obligació de respectar la seguretat d'un metre entre les persones. No obstant, també se suspenen tots els esdeveniments, tant en llocs públics com privats, inclosos els de naturalesa cultural, recreativa, esportiva i religiosa i, per tant, es cancel·len les cerimònies de noces civils i religioses i els funerals.

Conte també va anunciar mesures més restrictives per a la resta del país. S'han suspès congressos i manifestacions, s'han tancat tots els cinemes i teatres, museus, discoteques i sales de jocs, bingos, mentre que es manté l'obertura dels bars amb les mesures de seguretat.

El decret aixeca l'aïllament dels deu municipis llombards i el poble vènet de Vo Euganeo, on viuen prop de 50.000 persones en quarantena des de fa 15 dies. Els seus habitants, doncs, podran tornar a circular per la província i retornar als seus llocs de treball.

Segons l'executiu, aquestes mesures s'han fet necessàries perquè la lliure circulació de persones ha portat al fet que es registressin casos a tot Itàlia, a causa de persones que havien estat a les zones considerades focus de l'epidèmia.

Els morts a Itàlia pel coronavirus ja pugen fins als 233, fet que suposa 36 més que divendres passat, mentre que s'han incrementat en 1.145 els infectats pel virus, que arriben als 5.061, segons les últimes dades proporcionades pel cap de la Protecció Civil, Angelo Borrelli. Davant el creixement exponencial dels casos, les autoritats de la Llombardia havien demanat a Govern extremar les mesures per frenar-ne la difusió: A la Llombardia es registren 2.742 casos, dels quals 1.661 estan hospitalitzats i 359 en vigilància intensiva, cosa que està causant enormes problemes al funcionament sanitari de la regió.

L'organisme que coordina les unitats de cures intensives de la Llombardia va assegurar ahir en una nota: "En absència de mesures urgents i adequades per part de les autoritats haurem d'afrontar un esdeveniment que només podrem qualificar de desastrosa calamitat sanitària".

Decret de la presidència del Consell de Ministres d'Itàlia que declara mesures excepcionals per lluitar contra el Covid-19
stats