Internacional 06/08/2017

El govern de Maduro comença el seu "setge"

L'Assemblea Constituent ha destituït la fiscal general i la Guàrdia Nacional Bolivariana ha retornat l'opositor Lepolodo López a casa seva

Efe
2 min
Mig centenar d'agents militars encerclen el Ministeri Públic, aquest matí a Caracas

CaracasEl govern de Maduro juga a dues bandes. Mentre que aquest diumenge ha retornat el líder de l'oposició, Leopoldo López, a la situació d'arrest domiciliari, ahir va destituir la fiscal general de Veneçuela, Luisa Ortega Díaz.

López havia estat empresonat la matinada de dimarts passat, 1 d'agost, pel presumpte risc de fugida que hi havia en aquell moment. Tot i així, igual que el també opositor Antonio Ledezma, ha recuperat la situació d'arrest domiciliari en què viu des de fa un mes, després d'haver passat més de tres anys en una presó militar.

L'exfiscal general, Luisa Ortega Díaz, havia denunciat durant el matí de dissabte, a través del seu compte de Twitter, que s'estava produint un "setge militar" a la seu principal del ministeri públic, al centre de Caracas. Segons mostren les imatges que va compartir, un contingent de mig centenar d'agents militars havia envoltat la institució des de primera hora del matí i, a més, havia impedit que Ortega entrés a l'edifici.

La nova Assemblea Constituent, que divendres va instal·lar-se al Parlament i que ahir va celebrar la primera sessió, va inhabilitar Ortega per a l'exercici de qualsevol càrrec públic i va designar el Defensor del Poble, Tarek William Saab, com a substitut.

La nova Assemblea ja havia advertit, des de l'inici de la seva campanya, que la "depuració" del ministeri públic seria una de les seves primeres accions. Precisament, divendres, el president, Nicolás Maduro, va acusar aquesta institució de ser còmplice de la "insurrecció armada" que, segons el seu discurs, ha viscut el país des que va començar l'onada de protestes contra el seu govern l'1 d'abril.

La fiscal general ha estat acusada, en multitud d'ocasions, de "traïdora" des de l'oficialisme després d'haver-se convertit en una de les veus més vehements contra Maduro dins de les mateixes institucions de l'Estat. Ortega no es va quedar callada: va considerar un "frau" la Constituent i va alertar que aquest òrgan plenipotenciari activat per Maduro és un instrument del Govern per instaurar "un sistema personalista i totalitari".

Inici de l'activitat parlamentària

L'Assemblea Constituent celebrava ahir la seva primera sessió per reordenar l'Estat després de mesos de crisi social, política, econòmica i institucional. En la seva primera votació, els diputats chavistes van aprovar per unanimitat que l'Assemblea funcionarà durant almenys dos anys, quan la previsió era que tingués una durada de només un any.

Tal com va anunciar divendres el president veneçolà, la cambra s'ha compromès a fer "justícia" amb la violència registrada durant els tres últims mesos. Per això, els constituents, tots, chavistes, tenen previst formar una 'comissió de la veritat' per iniciar investigacions i demanar responsabilitats.

stats