Internacional 29/11/2011

Les granges de Fukushima que no podran vendre arròs ja superen les 4.000

Les autoritats de Fukushima han afegit 2.300 camps més a la llista de zones afectades per la contaminació radioactiva

Efe
2 min

TòquioLes autoritats de Fukushima han prohibit a 2.300 granges més d'aquesta província la distribució d'arròs per la possibilitat de contaminació radioactiva, el que eleva a més de 4.300 el nombre d'explotacions en les quals s'ha vetat comercialitzar aquest cereal.

Els últims camps en els quals s'han detectat restes radioactives procedeixen de la ciutat de Date, a 60 quilòmetres al nord-oest de la planta i segona localitat en la qual s'han trobat partides contaminades.

A mitjans d'aquest mes, es van trobar alts nivells de cesi en l'arròs de diverses granges de la zona d'Onami, a la capital de la província i on immediatament es va prohibir la venda d'arròs.

En total, 4.322 explotacions agrícoles de sis ciutats de la província de Fukushima no podran vendre el cereal després que algunes mostres de Date arribessin a assolir un nivell de 1.050 becquerels per quilo, molt per sobre del límit de 500 becquerels establert pel Govern nipó, segons l'agència local Kyodo.

9 quilos venuts

Les autoritats han revelat també que nou quilos d'arròs contaminat de Date han estat venuts dins la mateixa ciutat. Aquest és el primer cop que es detecta gra amb nivells excessius de cesi arribant als consumidors, després de l'accident a la central nuclear de Fukushima.

El Govern de Fukushima, que després de l'accident nuclear examina l'arròs de les granges situades en les 48 localitats que en conreen a la província, assegura que investiga qui ha pogut adquirir el cereal.

D'altra banda, el Ministeri de Medi Ambient nipó ha informat aquest dimarts que els alts nivells de cesi registrats el mes passat en un solar municipal de la ciutat de Kashiwa, a 200 quilòmetres de la central nuclear i a 18 de Tòquio, han estat sotmesos a emissions sorgides de la planta.

Culpen la pluja

Segons un informe del Ministeri competent, recollit per l'agència Kyodo, el material radioactiu probablement és segur que provingui de l'aigua de la pluja.

La radiació es va detectar en una àrea de terreny de 4 metres quadrats. El Ministeri planeja expandir la zona de mesurament i publicar un informe definitiu possiblement a finals d'any.

stats