Internacional 21/06/2015

Grècia haurà de retallar pensions i sous al juny, segons un diari conservador alemany

Varufakis demana a Merkel que no escolti "les sirenes" que volen engegar a rodar el govern grec

Efe
2 min

BerlínGrècia haurà de retallar sous de funcionaris i jubilacions aquest mes de juny per falta de liquiditat, fins i tot si hi ha un acord 'in extremis' amb els seus creditors i socis europeus, afirma avui l'edició dominical del diari alemany 'Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung'.

Segons aquest mitjà, que publica un article del ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, en què demana a la cancellera Angela Merkel que impulsi un compromís, els creditors internacionals estimen que a final de mes a Atenes li faltarien entre 2.000 i 3.600 milions d'euros a causa d'una caiguda dramàtica de la recaptació fiscal i de la fuga de capitals.

El rotatiu empara aquesta informació en càlculs interns dels creditors, d'acord amb els quals la conseqüència directa de tot això seran aquestes retallades. Atenes no podria, a més, fer front al pagament del tram de 1.600 milions d'euros que hauria de liquidar al Fons Monetari Internacional (FMI), afegeix aquest mitjà.

En cas que finalment s'aconsegueixi l'acord entre Atenes i els creditors, primer, i els socis de l'eurozona, després, la situació no es normalitzarà pel que fa a la liquiditat fins a mitjan juliol.

En el seu article a l'edició dominical del rotatiu alemany, Varufakis demana a Merkel que no faci cas de "les sirenes del seu govern", que al seu parer volen engegar a rodar l'únic govern grec que ha estat fidel als seus principis i que pot portar el país pel camí de les reformes.

"La cancellera alemanya es trobarà dilluns davant d'una cruïlla decisiva", diu el ministre grec, en relació amb la cimera extraordinària dels líders de l'Eurogrup convocada per demà amb l'objectiu d'abordar la crisi grega. "Tot depèn d'aquesta cimera extraordinària de dilluns", expressa Varufakis.

Segons el diari, la Comissió Europea ha presentat a Grècia un últim calendari per a un compromís sobre el programa de reformes que té els mateixos punts bàsics ja coneguts. Atenes, d'acord amb aquest pla, haurà d'estalviar o recaptar addicionalment un 2,5% del PIB, cosa que equivaldria a 4.500 milions d'euros.

Un 1%, prop de 1.800 milions d'euros, hauria de provenir de reformes estructurals en el sistema de pensions i un augment de l'IVA, precisament els punts que fins ara Grècia s'ha negat a acceptar.

stats