Farmacèutiques
Internacional 15/02/2023

Grifols anuncia 2.300 acomiadaments en un pla per estalviar 400 milions

La iniciativa tindrà un cost de 140 milions per a la farmacèutica catalana

2 min
Edifici de la Fundació Grifols a Barcelona.

BarcelonaGrifols ha anunciat l'acomiadament d'unes 2.200 persones als Estats Units i al voltant d'un centenar a Espanya, en un moviment que va avançar l'ARA en el seu moment. Es tracta del personal afectat per un pla de millores operatives de la farmacèutica que iniciarà aquest primer trimestre i amb què pretén estalviar 400 milions d'euros en costos respecte a l'any passat. Grifols té més de 4.100 treballadors a tot l'Estat i un total de 27.000 a tot el planeta.

Un dels objectius del pla és l'optimització de costos i operacions de plasma per mantenir els volums òptims de la seva matèria primera i reduir-ne el cost per litre. Aquesta iniciativa, que busca un estalvi de 300 milions d'euros, inclou la reducció de més de 2.000 persones en el negoci de plasma als Estats Units. També preveu el tancament o consolidació de centres de donació poc eficients. De fet, el quart trimestre del 2022, el gegant dels hemoderivats ja va tancar 18 centres, i ara preveu més tancaments fins al juny d'aquest any. La segona part del pla se centra a racionalitzar les funcions corporatives, que suposaran l'acomiadament de 200 persones més als Estats Units i un centenar a Espanya. La tercera part, de millores d'eficiència, pretén reduir costos operatius relacionats amb compres globals, logística i instal·lacions.

La farmacèutica, que presentarà resultats el 28 de febrer, calcula que aquestes iniciatives tindran un cost de 140 milions d'euros, que es meritarà en el primer trimestre d'aquest any. La major part de l'estalvi de costos anualitzat es veurà reflectit en el compte de resultats de 2024. Així, per al 2023 s'espera un impacte de 100 milions d'euros.

Amb l'arribada de la pandèmia, la farmacèutica catalana, present a 110 països, va haver de tancar els centres de recol·lecció de plasma, cosa que li va suposar un impacte negatiu en els resultats. De fet, a inicis de 2020 el valor de les accions de Grifols era de 34 euros i ara volta els 13,5 euros, després de caure fins als 8,3 euros l'octubre passat.

stats