Internacional 17/02/2016

Combois d'ajuda humanitària arriben a la ciutat siriana assetjada de Muadamiya

S'espera que en les pròximes hores l'assistència arribi també a les localitats bloquejades de Madaya i Zabadani, Al-Fuah i Kefraya

Albert Guasch
2 min
Comboi entra a la ciutat de Muadamiya

BarcelonaEls primers combois carregats de menjar, medicines i equip mèdic han arribat aquest dimecres a Muadamiya, una de les ciutats sirianes assetjada pel règim d'Al-Assad, en situació d'autèntica emergència humanitària. S'espera que en les pròximes hores altres combois similars arribin a Madaya i Zabadani, Al-Fuah i Kefraya, també sota setge.

Aquest dimecres han sortit de Damasc 100 camions. Un volum insuficient per assistir les 500.000 persones que viuen en àrees assetjades, segons l'ONU. La setmana passada, el Secretari General de la ONU, Ban-Ki-Moon comentava que "les necessitats en aquest moment són extraordinàries" i instava als països a canviar l'estratègia en aquesta àrea.

La situació d'emergència de Muadamiya, bastió rebel d'uns 45.000 habitants a la perifèria de Damasc, s'ha vist cada cop més agreujada des que el 2012 va començar el setge. L'activista Dani Qappani, de 28 anys, ha estat documentant i difonent casos de malnutrició infantil a la ciutat. Les altres ciutats assetjades viuen situacions similars. Aquest dimecres un treballador de la Mitja Lluna Roja deia a la 'BBC':"La gent de Kefraya i Al-Fuah necessiten dièsel per posar en marxa les bombes d'aigua. Sense el dièsel no poden extreure aigua potable del terra."

Aquest dimarts, l'enviat especial de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura va confirmar el lliurament d'ajuda a set zones assetjades després de reunir-se amb el govern d'Al-Assad. La mesura forma forma part de l'acord a què han arribat el grup de 17 països involucrats en el conflicte (sota el lideratge dels EEUU i Rússia) i que també preveu l'inici d'un alto al foc del conflicte sirià a partir de divendres. Tot i així, l'atac amb míssils sobre set hospitals i dues escoles d'aquest dilluns aporta nous dubtes sobre si es complirà o no l'alto al foc.

Negociacions estancades

Avenços com l'autorització d'aquests combois d'ajuda humanitària contrasten amb l'estancament del conflicte a nivell diplomàtic. Fa dues setmanes les negociacions celebrades a Ginebra es van suspendre temporalment pels escassos avenços que produïen. Una de les raons de la suspensió va ser que l'oposició condiciona les negociacions polítiques a l'aixecament dels setges del règim, el cessament dels bombardejos i l'alliberament de presos. L'ONU espera reprendre les converses de pau a Ginebra el pròxim 25 de febrer.

stats