Internacional 28/06/2017

Un helicòpter obre foc contra el ministeri de l'Interior a Veneçuela

L'atacant ha estat relacionat amb la CIA i Maduro ha dit que, si es destrueix la revolució bolivariana, "agafarà les armes"

Efe
3 min
Un helicòpter sobrevolant el ministeri d'Interior de Veneçuela

CaracasUn agent de la policia científica de Veneçuela ha sobrevolat Caracas amb un helicòpter robat i ha obert foc contra les seus del ministeri de l'Interior i del Tribunal Suprem (TSJ), segons ha informat el govern del país. Un document ha associat l'home amb l'Agència Central d'Intel·ligència dels EUA (CIA).

El ministre de Comunicació veneçolà, Ernesto Villegas, ha explicat que l'aeronau va ser robada de la base aèria militar de La Carlota, a Caracas, i que el responsable és Óscar Pérez, inspector adscrit a la divisió de transport aeri de la policia científica (CICPC). El mateix Pérez ha penjat a les xarxes el vídeo que ha enregistrat les imatges de l'atac.

L'atacant ha estat fotografiat a l'helicòpter juntament amb altres uniformats amb una petita pancarta en què es podia llegir "350 llibertat" en al·lusió a l'article de la Constitució que crida a desconèixer "qualsevol règim que contrariï les garanties democràtiques".

Pérez també ha publicat a Twitter un vídeo demanant la dimissió de Maduro i ha dit que això només és "l'inici d'un moviment", que no pertany a cap "cúpula política del país" i que ho ha fet per la "llibertat".

El ministre ha dit que l'atacant ha disparat prop de 15 vegades contra l'edificació, mentre a la terrassa d'aquest organisme es realitzava una celebració amb 80 persones. Després s'ha dirigit a la seu del poder judicial, on ha tornat a disparar i ha llançat almenys quatre granades d'origen colombià i fabricació israeliana, de les quals una no ha explotat i ha pogut ser recollida com a prova.

Villegas ha dit que aquests atacs formen part d'un cop contra la "Constitució i les seves institucions" i ha assegurat que Pérez està sent investigat per la seva relació amb la CIA i amb l'ambaixada dels EUA a Veneçuela.

Per al govern veneçolà, és un atac de caràcter terrorista "emmarcat en l'ofensiva insurreccional avançada per factors extremistes de la dreta veneçolana amb suport de governs i poders estrangers".

Villegas ha destacat que les forces armades i els cossos de seguretat de l'Estat es troben desplegats amb l'objectiu de capturar l'autor d'aquests fets i recuperar l'aeronau, i ha demanat a la ciutadania que es comuniqui amb les autoritats en cas de tenir informació sobre la ubicació de Pérez o de l'helicòpter.

A més, ha demanat a l'oposició i a tots els factors polítics del país que denunciïn els fets i condemnin la violència, i ha avisat que cap atac detendrà el procés constituent que va activar el president, Nicolás Maduro, per redactar un nou ordenament jurídic.

La reacció de Maduro

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha advertit que si es destrueix la revolució bolivariana "agafarà les armes". El discurs ha estat entès per l'oposició com l'acceptació per part del president que "viu en una dictadura".

Dins l'onada de protestes que viu el país, avui ha sigut una jornada especialment violenta. Abans que Pérez disparés al Tribunal Suprem, una confrontació entre diputats i policies a l'Assemblea Nacional ha provocat que un grup de manifestants llancessin coets pirotècnics a les portes de l'edifici. Els parlamentaris i treballadors han estat tancats al Parlament quatre hores i l'oposició ha responsabilitat Maduro d'aquests fets.

Sobre l'atac de Pérez, Maduro ha assegurat que "aquesta persona ha llançat granades", acte que ha qualificat d'"atac terrorista armat" contra les institucions del país. Ha assegurat que s'estan realitzant un desplegament aeri i terrestre per trobar "l'helicòpter i els que han fet aquest acte terrorista" per "tornar el poder al poble democràtic" i "fer complir les lleis per restablir l'ordre constitucional".

stats