Internacional 03/04/2015

Un nen autista de 9 anys, atrapat en la batalla entre el govern xinès i una mare activista

L'ONG Chinese Human Rights Defenders reclama que es permeti la criatura tornar amb la seva família adoptiva. Les autoritats se'l van endur el dia que van detenir la mare i ara no li volen tornar

Efe
2 min

PequínActivistes xinesos juntament amb una ONG internacional han demanat avui l'alliberament d'un nen autista de 9 anys que fa nou mesos que està a càrrec de l'estat, des que la policia se'l va endur de casa quan va detenir la seva mare adoptiva, una militant anticorrupció del país. La dona va ser posada en llibertat, però no li van tornar el nen.

Wendy Lin, investigadora de l'organització Chinese Human Rights Defenders (CHRD) ha assegurat avui que és "urgent" l'alliberament de Panpan, de 9 anys, ja que el menor necessita continuar amb la seva educació especial i la seva mare posa en dubte que les autoritats l'hi estiguin proporcionant.

La mare, Ma Bo, és una activista de la província del nord del país anomenada Heliongjiang, i va ser arrestada a Pequín al juliol, després que protagonitzés amb altres persones unes protestes contra la corrupció a la capital xinesa.

La policia va entrar per la força a casa seva la nit del 2 al 3 de juliol, va arrestar la mare i es va endur també el fill, que dormia. Al cap de poc temps, Ma va ser alliberada, però les autoritats no van fer el mateix amb el nen i actualment els seus familiars no saben on és, encara que sospiten que l'han traslladat a un orfenat de la capital.

La policia de Pequín es nega a donar-li cap informació, al·legant que no és el seu fill. Segons Wendy Lin, no està clar si Ma té la documentació oficial de l'adopció, ja que el sistema xinès per adoptar un nen és "complicat i embolicat" per als ciutadans del país. Per això, Lin considera que les autoritats s'estan "aprofitant" d'aquesta situació i, a través de Panpan, intenten "enviar un missatge" a altres activistes que protagonitzen manifestacions, prohibides al país asiàtic.

"Les autoritats locals volen assetjar, intimidar i, el que és més important, fer la vida difícil als activistes. Així que les represàlies contra la seva família són un forma de dir-los que han de pagar un preu [pel seu activisme]", ha assegurat a l'agència Efe.

Ma Bo és membre d'una agrupació de ciutadans que van començar a organitzar actes de protesta contra la corrupció després que el mateix president del país Xi Jinping anunciés una campanya contra aquestes males pràctiques a gran escala fa ja gairebé més de dos anys.

stats