Internacional 19/05/2015

Hollande rebutja les quotes de refugiats a la UE

El president francès acorda amb Merkel buscar un model alternatiu sobre la base de la proposta presentada per la Comissió Europea

Efe
2 min
Merkel i Hollande aquest dimarts a Berlín. REUTERS

BerlínEl president francès, François Hollande, ha rebutjat aquest dimarts l'aplicació d'un sistema de "quotes" per distribuir entre els països de la Unió Europea (UE) als demandants d'asil i ha acordat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, estudiar un model que permeti "repartir" l'esforç d'acollida entre tots els països membres.

En una roda de premsa a Berlín després de mantenir una trobada a la cancelleria alemanya, Hollande i Merkel han explicat que han encarregat als seus ministres de l'Interior que estudiïn un sistema per repartir els esforços d'acollida de refugiats que tingui com a base la proposta de la Comissió Europea (CE).

No obstant això, Hollande ha deixat clar el seu rebuig a un model de quotes ja que considera que "no té sentit" aplicar-les en una qüestió com el dret d'asil.

Els que arriben a Europa de manera il·legal per buscar feina pensant que és un continent de prosperitat han de ser expulsats, ha subratllat, però no es pot rebutjar a aquells que tenen dret a sol·licitar asil perquè s'hagi superat una quota.

L'esforç francès

En aquest context ha recordat que França, encara que per darrere d'Alemanya i Suècia, es troba en el grup de quatre o cinc països que acullen al 75% dels refugiats a Europa i ha apostat per estudiar una fórmula que impliqui a la resta de socis en la "repartició" d'aquest esforç, sense donar més detalls.

La Comissió ha plantejat un sistema de quotes per distribuir als demandants d'asil que ja estan a la UE en casos d'emergència, tenint en compte factors com el PIB, la xifra d'atur, la població o els esforços previs d'acollida de refugiats, un model al qual també s'ha oposat Espanya.

Pel que fa a l'acord europeu per planificar una missió naval en aigües del Mediterrani per lluitar contra les xarxes que trafiquen amb immigrants, la cancellera alemanya ha deixat clar que només pot posar-se en marxa amb un "clar" suport jurídic internacional, la qual cosa exigeix una resolució favorable del Consell de Seguretat de Nacions Unides.

stats