Internacional 11/06/2019

Ser homosexual ja no serà delicte a Botswana

Fins ara l'homosexualitat en aquest país africà podia ser castigada amb fins a set anys de presó

Ara
1 min
Una activista a favor dels drets de la comunitat LGTBI oneja una bandera arco iris per celebrar la decisió de la justícia de Botswana.

BarcelonaDes d'aquest dimarts ser homosexual ja no serà delicte a Botswana. La justícia d'aquest país africà, al sud del continent, ha decidit despenalitzar les relacions entre persones del mateix sexe que, fins ara, eren castigades amb penes de presó de fins a set anys. Les seccions 164, 165 i 167 del Codi Penal botswanès –establert durant l'època colonial britànica– qualificaven l'homosexualitat de "coneixement carnal contra natura" i d'"actes indecents entre persones".

La decisió que ha pres Botswana, doncs, és una fita important en la lluita pels drets de la comunitat LGTBI a l'Àfrica, on aquestes relacions encara són delicte en més d'una trentena de països.

A Tanzània o Mauritània, per exemple, els homosexuals encara són condemnats a trenta anys de presó o a la lapidació, respectivament. A Sudan o al nord de Nigèria, dos països governants sota l'exigència de la llei islàmica, es planteja la pena de mort a l'hora de castigar el col·lectiu.

Una crida a la resta de països

"Esperem que això influenciï en les decisions dels jutges d'altres països de l'Àfrica", ha apuntat a Efe la directora executiva de l'organització Lesbianes, Gais i Bisexuals de Botswana (Legabibo), Anna Chalmers.

Per la seva banda, el Tribunal Superior de Gaborone –la capital del país–, en boca del jutge Michael Leburu, ha justificat la seva decisió dient que "l'estat no pot actuar com a policia accedint als llits de la població", i ha reconegut "el dret a la intimitat privada".

Diverses organitzacions internacionals que lluiten pel dret de les persones LGTBI han celebrat la notícia. El clam de la majoria ha sigut clar: que la decisió de Botswana ajudi a canviar d'opinió els països que encara persegueixen l'homosexualitat.

stats