Internacional 15/06/2019

Hong Kong suspèn la polèmica llei d'extradició arran de les protestes multitudinàries

Aquest diumenge s'havia convocat una nova manifestació

Ara
2 min
Hong Kong ajorna el debat per l'extradició davant de les massives protestes

BarcelonaEl govern de Hong Kong ha anunciat aquest dissabte la suspensió indefinida de la polèmica llei d'extradició que es preveia debatre en seu parlamentària i que permetria a la Xina processar la dissidència. La decisió arriba després de les multitudinàries manifestacions en contra de la normativa, la pròxima de les quals estava prevista per aquest mateix diumenge i que encara no s'ha desconvocat.

El 12 de juny, una altra protesta amb la participació de més d'un milió de persones ja va bloquejar el Parlament on s'havia de produir la votació. Va constituir una de les mobilitzacions més grans que es recorden al territori en els últims anys. La policia va dissoldre la manifestació fent servir gas lacrimogen i pilotes de goma. Les càrregues policials van deixar 81 persones ferides -dues d'elles de gravetat- i onze detinguts, segons les forces de seguretat locals.

La cap de l'executiu, Carrie Lam, ha anunciat la suspensió de la tramitació de la llei en una compareixença pública i ha assegurat que consultaran els ciutadans abans de prendre cap decisió. "Hem d'aturar-nos i pensar", ha reconegut, tot i que no ha establert cap termini.

Pequin lamenta les controvèrsies

Lam ha lamentat "el profund dolor i penediment" que li causaven que hi hagués hagut tantes "controvèrsies substancials". Els opositors al projecte de llei denunciaven que la llei dona carta blanca a la Xina per extradir qualsevol presumpte sospitós, inclosos activistes pro democràcia o dissidents, per ser jutjats sota el sistema legal de Pequín, que no és ni independent ni transparent.

La cap de l'executiu ha assegurat que el seu objectiu era tapar un buit legal per "evitar que Hong Kong es convertís en un paradís pels criminals", un propòsit que diu que no ha canviat.

Tot i així, el govern de Pequin, ha explicat que escoltarà "obertament les opinions sobre el projecte legislatiu". "Ens comunicarem amb la societat, l'explicarem més i escoltarem més", ha dit Lam.

Continuaran les protestes

Però la mesura no ha estat suficient, fins al moment, per apaivagar els ànims. Diverses organitzacions cíviques de Hong Kong han assegurat que continuaran amb les seves protestes fins que la cap de l'Executiu, Carrie Lam, retiri definitivament la polèmica proposta de llei d'extradició.

Per tant, la coalició Civil Human Rights Front ha tornat a cridar els ciutadans a acudir a la manifestació programada per demà diumenge.

stats