Internacional 13/05/2015

Un alto el foc humanitari alleuja la vida dels civils al Iemen

En un mes i mig de guerra han mort 1.400 persones

Agències
4 min
El cel s'il·lumina en caure un projectil abans de l'inici de l'alto el foc, a Sanà. YAHYA ARHAB / EFE

SanàLa treva humanitària acordada entre l'Aràbia Saudita i els rebels hutíes al Iemen va entrar en vigor avui a les 23.00 hora local (20.00 GMT), enmig d'una tensa calma i alguns moviments de tropes rebels en diversos punts del país.

El Iemen viu avui les seves primeres hores d'alto el foc, sense que a hores d'ara s'hagi detectat cap avió de combat de la coalició dirigida per Aràbia Saudita contra els milicians houthis. També han cessat els combats entre les tropes rebels, que controlen el nord iemenita i part del sud, i les milícies lleials al president, Abdo Rabu Mansur Hadi, que han resistit l'avanç dels houties (xiïtes) gràcies al suport dels avions enviats per Riad i els seus aliats. La guerra, que es va iniciar el 26 de març, ha matat ja 1.400 persones, segons xifres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

No obstant, poc abans de l'inici de la fi temporal de les hostilitats, la coalició àrab ha aprofitat fins a l'últim moment abans de l'alto el foc per continuar bombardejant posicions del moviment rebel dels houties per llançar una desena d'atacs contra casernes militars controlats pel grup xiïta a Sanà.

Diversos testimonis van informar a Efe que les casernes bombardejats corresponen al de la Primera Brigada de Blindats i al de Manteniment Militar, situats al barri d'Al-Nahda, al nord de la capital.

De moment es desconeix el nombre de víctimes que han pogut causar aquests atacs. Les xifres que sí que s'han anunciat avui són les dels 90 morts i 300 ferits que va causar ahir l'explosió de dos magatzems d'armes a la zona de la muntanya Nuqm, al nord del Iemen, després de ser bombardejats per la coalició liderada per Riad.

Segons l'agència oficial iemenita de notícies, Saba, controlada pels hutíes, desenes de projectils van sortir acomiadats com a conseqüència dels atacs contra els dos dipòsits i van impactar contra diversos edificis.

Coincidint amb l'entrada en vigor de la treva, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va informar que més de 1.400 persones han mort i 6.000 han resultat ferides al país des de finals de març, quan el conflicte entre hutíes i lleials al president Abdo Rabu Mansur Hadi es va agreujar amb la intervenció d'una coalició liderada per Aràbia Saudita.

Aquesta coalició, llavors àrab i ara àrab-musulmana amb la incorporació de diversos països com el Senegal i Malàisia, va proposar un alto el foc humanitari de cinc dies, que va ser acceptat pels houties i que ha començat la passada nit.

L'objectiu d'aquesta treva és facilitar l'accés de la tan necessitada ajuda humanitària a un país que, ja abans del conflicte, vivia una situació molt complicada i era el més pobre de tota la península Aràbiga.

En una roda de premsa de l'ONU celebrada avui al Caire, el director de l'Oficina per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris de Nacions Unides (OCHA), Trond Jansen, va advertir per telèfon des de Sanà que cinc dies de treva són "insuficients" , ja que la situació humanitària al país és "crítica i molt complicada".

"Els iemenites tampoc disposen d'aliments i els pocs que hi ha es venen a uns preus desorbitats, per la qual cosa hi ha un gran nivell de fam, pobresa i desnutrició infantil que fa difícil que la gent sobrevisqui", ha denunciat Jansen.

A més, el responsable de l'ONU ha lamentat que moltes organitzacions humanitàries i hospitals hagin hagut de "tancar les seves portes a les cares dels civils" per la falta d'electricitat i combustible, fins i tot per posar en marxa la maquinària bàsica.

Jansen va indicar que les tasques humanitàries no poden solucionar les conseqüències del conflicte, ni atendre als 25 milions d'habitants del país, pel que ha demanat que s'obri la porta al comerç ia l'economia al Iemen.

A més, en declaracions a Efe, el portaveu i responsable d'exteriors de l'oficina de l'OCHA per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica, Iyad Nasr, va dir que prop de dotze milions de persones necessiten ajuda urgent al Iemen.

"L'actual escalada de violència i la implicació de la coalició ha portat a un major deteriorament de la situació humanitària, ja que la població civil s'ha vist afectada de manera directa per aquestes operacions", ha denunciat.

Segons Nasr, el més urgent és portar menjar i medicines ja que les importacions s'han frenat i "el Iemen importa un 95% dels aliments" que consumeix.

D'altra banda, el nou enviat especial de l'ONU per al Iemen, Ismail Uld Xeikh Ahmed, ha arribat avui a Sanà amb l'objectiu d'analitzar la treva humanitària i impulsar el diàleg polític entre les parts del conflicte.

En declaracions a Saba, el diplomàtic va destacar la necessitat que la treva sigui "incondicional" i ha dit que "només el diàleg entre els iemenites resoldrà el problema".

D'altra banda, l'organització internacional Human Rights Watch (HRW) ha denunciat avui en un comunicat que els hutíes i "altres grups armats" al Iemen han augmentat el reclutament, entrenament i ús en combat de nens durant l'actual conflicte.

Segons HRW, els menors són utilitzats sobretot com "guàrdies, corredors i combatents en batalles on alguns són assassinats".

Per això, l'organització va demanar als rebels xiïtes i els altres grups que aturin "immediatament el reclutament de nens" i que els alliberin.

stats