Internacional 06/09/2017

La fúria de l'huracà 'Irma', captada per una càmera web de les Antilles

Una emissió en directe des de l'illa de Sant Martí demostra la violència d'aquesta borrasca tropical

Miquel Bernis
2 min

L'huracà 'Irma' ja afecta aquest dimecres amb tota la seva força les Antilles. Segons l'expert de la Universitat de Colorado Philip Klotzbach, es tracta de l'huracà més potent que s'ha format mai a l'Atlàntic des del 'Wilma' (2005), i només hi ha constància de 6 huracans a l'Atlàntic més potents que aquest.

La fúria d'aquesta pertorbació tropical ha sigut captada per una 'webcam' que emetia en directe des de l'illa de Sant Martí, ubicada a l'est de les illes Verges i de Puerto Rico. Les imatges publicades a YouTube per l'empresa 'PTZtv' parlen per si soles i testimonien els vents sostinguts de fins a 300 km/h que està provocant l'huracà.

Entre avui i dijous afectarà Puerto Rico i arxipèlags com el de les illes Verges o el de les illes de Sotavent. Els avisos d'huracà ja estan actius en totes aquests regions, també a la República Dominicana i a les Bahames, i països com Cuba i els Estats Units es mantenen encara a l'expectativa, pendents de cada nova actualització dels models de previsió.

A la part més activa de l'huracà els vents sostinguts ja superen els 290 km/h, segons han pogut comprovar les avionetes del National Hurricane Center nord-americà. La trajectòria de l'huracà durant els dies vinents encara és incerta, però durant el cap de setmana és probable que s'apropi o fins i tot afecti de manera directa l'illa de Cuba. Posteriorment la trajectòria més probable és cap al nord, on hi ha la península nord-americana de Florida. Abans de tot això, països com Haití i la República Dominicana o arxipèlags com les Bahames també podrien rebre amb força l'embat de l''Irma'. El més probable és que l'huracà no perdi força abans del cap de setmana.

La força de la pertorbació és tal que els sismògrafs de l'illa de Guadeloupe, una de les Antilles més pròximes a l'huracà, ha registrat un increment de l'activitat progressiu durant les últimes 48 hores, segons ha mostrat el sismòleg Stephen Hicks en una piulada.

A diferència del 'Harvey', que es va enfortir de manera bastant sobtada, l'amenaça de l''Irma' s'ha pogut intuir amb diversos dies d'antelació. Aquesta és una borrasca amb tant o més poder destructiu que el 'Harvey', però no generarà tantes pluges. Les primeres previsions fan pensar en acumulacions d'entre 200 i 400 l/m2 en alguns sectors de Cuba, de la República Dominicana i d'Haití.

L'huracà 'Irma' no està sol a l'Atlàntic. Més a l'oest s'hi està desenvolupant una altra borrasca que caldrà a tenir en compte els dies vinents: la tempesta tropical 'Jose' es convertirà segurament en un nou huracà, però encara no és clar si s'encaminarà també cap al Carib o si girarà cua cap a l'Atlàntic nord abans de fer-ho. També hi ha 'Katia', una borrasca menys important que s'ha format a l'est de Mèxic i que està previst que afecti algunes regions d'aquest país els dies vinents.

Trajectòria prevista segons la previsions de dimarts al migdia / NOAA
stats