Internacional 04/08/2020

L’huracà ‘Isaias’ toca terra als Estats Units amb vents de 140 km/h

El cicló ha arribat a la costa est del país finalment com a categoria 1

Roc Mateu
2 min
Imatge de l'huracà 'Isaias' a punt de tocar terra a Carolina del Nord i del Sud / Font: NOAA

BarcelonaLa depressió tropical ‘Isaias’ ja era notícia abans del cap de setmana passat, quan va passar a convertir-se en huracà de categoria 1 segons l’escala de Saffir-Simpson i va impactar a Puerto Rico, la República Dominicana i les Bahames. Aquesta matinada els ha tocat als Estats Units. Inicialment les previsions apuntaven que hi arribaria com a cicló tropical, però des del cap de setmana els models van insistir que ho faria com a huracà de categoria 1.

Durant el dilluns l’huracà va guanyar força a mesura que es va anar acostant a les costes del nord-est de Carolina del Sud i al sud de Carolina del Nord. L’huracà, cada vegada més ben organitzat, finalment va tocar terra a les 23 hores (hora local), amb vents més forts del que estava previst en un inici. El NHC (Centre Nacional d’Huracans del país nord-americà) manté l’avís del risc d’inundacions per les intenses pluges i per la pujada del nivell del mar, una de les preocupacions més destacades per les autoritats americanes, prevista de fins a 1 metre.

El segon huracà de la temporada

La tempesta va rodejar la costa est de Florida amb vents i pluges que van causar talls en el subministrament d’electricitat i van provocar la caiguda d’arbres, després del seu pas per Puerto Rico i la República Dominicana, on va causar la mort d’almenys dues persones.

Actualment es mou en direcció nord/nord-est a una velocitat de 26 km/h i amb una extensió d’uns 205 km. Davant l’avanç, les autoritats ja han anunciat estats d’emergència per a les regions que afectarà l’huracà durant les pròximes hores, fins al punt que pugui arribar a Nova York i Maine ja com a tempesta tropical, ja que al llarg de dimarts s’anirà debilitant lentament. Amb el pas de tempesta tropical a huracà al llarg de la jornada de dilluns, segons el NHC, l’huracà Isaias ha sigut el segon de la temporada a l’Atlàntic, després que la tempesta tropical Hanna acabés intensificant-se en el primer huracà de la temporada el dia 25 de juliol.

stats