Internacional 27/08/2020

El potent huracà ‘Laura’ toca terra als Estats Units amb categoria 4

Ratxes de fins a 240 km/h i greus inundacions mantenen en alerta Louisiana i Texas

Roc Mateu
2 min
Imatge de satèl·lit de l'ull de l'huracà 'Laura' just en el moment de tocar terra a Louisiana / NOAA

BarcelonaL’ull de l’huracà Laura ha tocat finalment terra a l’estat de Louisiana com a categoria 4 a la 1 de la matinada hora local (6.00 hores UTM), tal com ha informat el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units (NHC en anglès). En aquest sentit, l’organisme remarca que el Laura ha impactat amb cops de vent de fins a 240 km/h i que durant les pròximes hores podrà haver-hi greus inundacions. Entre la marea ciclònica, els forts vents i les intenses pluges el nivell de l’aigua podria pujar per sobre de 5 o 6 metres.

Segons l'NHC, l’huracà ha tocat terra al sud-oest de Lake Charles i avança en direcció nord a una velocitat d’uns 24 km/h. Durant les pròximes hores s’espera que l’huracà s’endinsi terra endins amb vents sostinguts de fins a 185 km/h. Així i tot, l'NHC pronostica que l'huracà patirà un fort debilitament ara que ha tocat terra. En la seva trajectòria, el Laura es mourà a través de Louisiana i arribarà fins a Arkansas aquesta dijous a la nit, per seguir el seu camí cap a la vall central de Mississipí ja debilitat com a tempesta tropical.

Record del 'Katrina' i preocupació pel covid-19

Louisiana serà dels estats més perjudicats pels efectes de l'huracà Laura, i serà inevitable recordar el pas de l'huracà Katrina per la ciutat de Nova Orleans amb categoria 5, farà just 15 anys, un 29 d'agost, i amb el resultat de la mort de més de 1.800 persones. En aquest sentit, el president dels Estats Units, Donald Trump, va declarar l'estat d'emergència amb diverses ordres d'evacuació obligatòries a més de mig milió de persones dels estats de Louisiana i Texas.

D'altra banda, la pandèmia del coronavirus està afectant de ple els estats de Louisiana, Mississippí i Texas. És per aquest motiu que les autoritats han advertit la població que els refugis públics han de ser l'últim recurs, ja que es volen evitar possibles aglomeracions en aquests espais i prevenir més contagis de covid-19.

Una temporada molt activa

Feia anys que no es veia una temporada tan activa d'huracans i tempestes tropicals a l'Atlàntic. En aquest sentit, el cap de setmana passat eren notícia els dos ciclons tropicals Marco i Laura, que afectaven el Carib.

Després del cap de setmana, la tempesta tropical Marco va passar a convertir-se en huracà, tot i que ràpidament va tornar a perdre aquesta categoria. Així doncs, convertida de nou en tempesta tropical, el Marco va tocar terra dilluns d'una manera ja força debilitada a la desembocadura del Mississippí, al voltant de les sis de la tarda, hora local, i sense causar danys greus.

Ara bé, la tempesta tropical Laura ha tingut una evolució totalment oposada. El seu pas per les illes del Carib, com Cuba, la República Dominicana i Haití, ha deixat almenys 21 morts, abundants quantitats de pluja i molts desperfectes. Dimarts, el Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units va informar del pas del Laura de tempesta tropical a huracà de categoria 1 amb vents, mentre que dimecres va seguir intensificant-se fins a arribar a categoria 4.

Quan encara falten més de tres mesos perquè s'acabi la temporada d'huracans a l'Atlàntic (30 de novembre), les tretze tempestes tropicals amb nom que s'han format fins ara, incloent-hi els Laura i Marco, evidencien l'activitat extremadament alta d'aquesta temporada 2020, que, segons els càlculs de les administracions, podria suposar un rècord amb 25 huracans, i superar els 21 que la NOAA va pronosticar el 2005.

stats