Internacional 24/01/2014

Ianukóvitx cedeix i anuncia que canviarà la llei antimanifestacions

L'entrada en vigor de les mesures repressives contra les protestes va desencadenar l'última onada d'enfrontaments violents a Ucraïna

Efe
2 min
PREPARATS PER AL COMBAT  Els enfrontaments van pujar de to fa uns dies i els manifestants han aixecat barricades i barreres de foc per protegir-se.

KíevEl president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, ha promès aquest divendres que impulsarà reformes en el govern i que introduirà canvis en el polèmic paquet de lleis que restringeixen el dret de reunió i endureixen les penes per manifestar-se il·legalment. Les mesures, que van ser aprovades la setmana passada i van entrar en vigor dilluns, van desencadenar l'última onada d'enfrontaments violents entre els manifestants i els antiavalots que han causat cinc morts i 300 ferits.

En una reunió amb líders religiosos, Ianukóvitx ha anunciat que es prendrà una decisió sobre el futur govern durant la sessió extraordinària de la Rada Suprema, la cambra legislativa ucraïnesa, convocada el 28 de gener. També ha promès una amnistia per a tots els detinguts que "no hagin comès delictes greus". El president ha advertit, però, que les autoritats respondran de forma contundent a les provocacions dels activistes més radicals.

Tant els manifestants com la policia han respectat durant tota la nit la treva acordada ahir abans d'una reunió entre el president i els líders opositors. Segons els mitjans locals no hi ha hagut més aldarulls, tot i que cap de les dues parts enfrontades han cedit posicions. Els opositors han estès el seu control cap a altres punts de la ciutat i han ocupat un altre edifici governamental, la seu del ministeri de Política Agrària.

El dirigent opositor, Vitali Klitxkó, va demanar ahir als manifestants que prolonguin la treva acordada dijous fins dissabte i va assegurar que el president s'ha compromès a ordenar a les forces de seguretat que respectin l'aturada de les hostilitats.

Les protestes antigovernamentals van començar a finals de novembre quan el govern de Ianukóvitx va renunciar a signar un acord d'associació amb la Unió Europea.

stats