Internacional 22/07/2019

L'Índia envia un coet per explorar el sud de la Lluna

L'enlairament s'ha fet sense problemes després que fa una setmana s'hagués hagut d'anul·lar

Ara
2 min
Enlairament del Chandrayaan-2 des de la ciutat índia de Sriharikota

BarcelonaL'Índia ha llançat aquest dilluns amb èxit la seva missió Chandrayaan-2 a l'inexplorat pol Sud de la Lluna, el projecte més ambiciós fins ara de l'agència espacial d'aquest país que fa una setmana va haver d'avortar quan faltava només una hora per a l'enlairament.

En aquesta ocasió, però, tot ha anat com estava previst i el coet GSLV Mark III s'ha enlairat sense dificultats poc després de les 9 hores (en horari català) des de la plataforma de llançament del Centre Espacial de Satish Dhawan, al sud de l'Índia. "Estic molt feliç d'anunciar que el vehicle GSLV Mark III ha injectat amb èxit la Chandrayaan-2 a l'òrbita esperada", ha anunciat entre aplaudiments el cap de la ISRO, Kailasavadivoo Sivan, des del centre de control de l'agència espacial.

L'Índia confia que la missió, pressupostada en uns 116 milions d'euros, sigui la primera que podrà aterrar al pol sud de la Lluna, on es preveu que reculli mostres que permetin conèixer la composició mineral de la zona i detectar si hi ha presència d'aigua.

"Aquest és el començament d'un viatge històric de l'Índia cap a la Lluna, amb el seu aterratge en un lloc pròxim al pol Sud, per dur a terme experiments científics", ha afegit Sivan, que ha recordat que el primer intent es va haver de suspendre la matinada del 15 de juliol passat per un problema en el sistema del vehicle de llançament que es va acabar resolent en 24 hores.

El pla és que el coet estigui en òrbita de la Terra durant els pròxims 23 dies i a partir de llavors es donarà l'ordre perquè comenci a fer les maniobres que el portaran cap a la Lluna, en un recorregut de 384.000 quilòmetres en 25 dies.

Aquest serà un dels moments clau, perquè la nau haurà de fer maniobres que requereixen de molta precisió per tal d'assegurar un aterratge suau, ha explicat Sivan. El responsable ha admès que els esperen "15 minuts de terror" per a una arribada a la Lluna tranquil·la perquè els riscos són molts, com possibles problemes derivats de les variacions de la gravetat lunar, del terreny i de la pols que cal tenir en compte.

Aquesta és la segona missió d'exploració lunar de l'Índia després que el seu predecessor, el Chandrayaan-1 [vehicle lunar en sànscrit], fos posat en l'òrbita lunar el novembre del 2008.

De tenir èxit, el Chandrayaan-2 convertirà l'Índia en el quart país membre del club de nacions que han tocat la Lluna, una gesta aconseguida anteriorment per Rússia, els Estats Units i la Xina, i el primer a posar-se en el pol Sud del satèl·lit.

La nació asiàtica compta amb un dels programes espacials més actius del món i va començar a col·locar satèl·lits en l'òrbita terrestre el 1999.

stats