Internacional 05/08/2019

L'Índia revoca l'estatut especial del Caixmir que li garantia la Constitució

El govern nacionalista de Modi posa els líders de la regió sota arrest domiciliari

Sònia Sánchez
3 min
Forces de seguretat índies als carrers de Jammu.

BarcelonaEl govern nacionalista hindú de Narendra Modi, reforçat per la victòria electoral de finals de maig, ha fet aquest dilluns un pas històric que pot aixecar una revolta a la conflictiva regió del Caixmir, disputada pel Pakistan però sota control administratiu de Nova Delhi. L'executiu ha eliminat l'estatus especial que tenia aquesta regió, l'única de majoria musulmana a tot l'Índia, que li permetia formular les seves pròpies lleis.

El ministre de l'Interior indi, Amit Shah, ha anunciat aquest dilluns que el govern deixa en suspens l'article 370 de la Constitució del país, que confereix certa autonomia a aquesta zona disputada amb el Pakistan i que va permetre precisament l'annexió d'aquest territori al nou estat de l'Índia quan es va independitzar el 1947. "El president a recomanació del Parlament es satisfà de declarar que des del 5 d’agost de 2019, totes les clàusules de l'article 370 cessaran de ser operatives", diu l'ordre aprovada pel govern i que el ministre va presentar al Parlament.

L'objectiu del govern de Modi és unificar tot el territori indi sota les mateixes lleis i eliminar així la potestat del govern de l'estat de Jammu i Caixmir per dictar normes pròpies, una reforma que es preveu que generi protestes socials en una regió ja inestable que els últims mesos ha vist una nova escalada de tensió militar entre les forces de l'ordre índies i els rebels independentistes que reben suport del Pakistan.

L'anunci dels canvis legislatius arriba, de fet, unes hores després que el govern de Modi hagi posat els líders polítics de la regió sota arrest domiciliari i hagi suspès els serveis de telefonia i internet. Una reunió dels partits locals d'ahir diumenge, de fet, havia forjat un compromís d'aquests líders en la defensa de l'estatut especial de la regió, en considerar que qualsevol intent d'eliminar-lo seria una agressió contra el poble del Caixmir.

"Tota la Constitució serà aplicable a l'estat de Jammu i Caixmir", ha dit el ministre Shah, poc abans que el president Modi signés l'ordre per aprovar els canvis en l'estatus del Caixmir. La reforma aixecarà també la prohibició que existia fins ara de comprar habitatges al Caixmir per als indis de fora d'aquell estat.

Les lleis especials del Caixmir també reserven els llocs de feina governamentals i les places d'universitat per als seus residents, en l'intent d'evitar que l'estat de majoria musulmana sigui envaït per ciutadans de la resta del país i es canviï la demografia majoritàriament musulmana de la zona.

La reforma encara va més enllà i divideix el territori en dues parts, per separar la zona de Ladakh de la resta i crear-hi una Unitat Territorial, en la terminologia índia, que no tindrà assemblea o Parlament propi. L'altra Unitat Territorial serà Jammu i Caixmir, i sí que disposarà de Parlament regional, igual que el té Delhi, per exemple, segons va assenyalar el ministre.

L'exgovernadora del Caixmir Mehbooba Mufti és una de les líders que es troben sota arrest domiciliari i ha pogut accedir a Twitter per denunciar el moviment com "el dia més negre de la democràcia índia" i ha advertit que la reforma converteix l'Índia en "una força d'ocupació" de la regió. Mufti és una de les líders que es troben sota arrest domiciliari.

S'han prohibit les reunions públiques a l'estat, i en els últims dies s'ha demanat que marxin de la regió a milers de turistes i peregrins que havien acudit a la zona per una peregrinació anual a un temple musulmà, enmig del desplegament de desenes de milers de soldats indis.

L'article 370 de la Constitució índia permet a l'estat de Jammu i Caixmir tenir la seva pròpia carta magna, la seva bandera i autonomia per decidir sobre totes les competències a excepció d'afers exteriors, defensa i comunicacions.

En un moment de profunda divisió social encoratjada des del govern de Modi, que enfronta la majoria hindú amb les minories musulmanes del país, centenars de ciutadans indis d'altres zones, com la ciutat d'Ahmedabad, al sud-oest del país, han sortit al carrer a celebrar la decisió del govern federal d'acabar amb els privilegis del Caixmir.

La sessió del Parlament indi en què el ministre de l'Interior ha anunciat els canvis ha tornat a deixar patent aquesta divisió, amb l'enorme escridassada des de l'oposició que ha rebut el ministre, que havia de cridar cada cop més perquè se'l pogués sentir enmig de la cridòria indignada. Amb tot, les ordres aprovades només donen compliment a una promesa electoral i un compromís que el partit nacionalista de Modi, Bharatiya Janata Party (BJP), fa temps que anuncia.

La reacció del govern del Pakistan, però, no s'ha fet esperar. El ministeri de l'Interior del país veí, que es disputa la regió del Caixmir amb l'Índia, va condemnar el moviment i va advertir que "el Pakistan exercirà totes les seves opcions per contrarestar aquests passos il·legals del govern indi!.

stats