Iran
Internacional 18/02/2012

Detecten indicis que l'Iran podria accelerar la creació de caps nuclears

Teheran està acabant la instal·lació elèctrica de milers de centrifugadores noves, que poden produir caps nuclears a una velocitat molt més ràpida que les màquines actuals

Ara
1 min
Mahmoud Ahmadinejad observa des d'una sala de control com barres de combustible nuclear són col·locades al reactor. / IRIB Iranian TV / REUTERS

BarcelonaL'Iran està preparat per expandir enormement el seu enriquiment d'urani en un búnquer subterrani fortificat a Fordow, fins al punt que podria disparar la velocitat a què podria produir caps nuclears, segons fonts diplomàtiques.

Aquestes fonts diuen que Teheran està acabant la instal·lació elèctrica de milers de centrifugadores de nova generació, màquines que poden produir urani enriquit de forma molt més ràpida i eficient que les seves màquines actuals.

Tot i que afirmen que els circuits elèctrics, les canonades i l'equipament de suport per a les noves centrifugadores ja estan preparats, els diplomàtics emfatitzen que Teheran no ha començat a instal·lar les noves màquines a Fordow i no han dit si està planejant fer-ho.

Tot i així, els diplomàtics –que han demanat l'anonimat perquè aquesta informació és privilegiada– suggereixen que Teheran tindria pocs motius per preparar el terreny per a millors centrifugadores si no tingués previst operar-les. Ho han revelat en entrevistes recents, l'última aquest dissabte.

Aquests presumptes treballs a Fordow semblen reflectir la voluntat d'Iran de seguir endavant amb una activitat nuclear que pugui ser usada per crear armes atòmiques, tot i les sancions internacionals creixents i l'amenaça latent d'un atac militar israelià sobre les seves instal·lacions nuclears.

Se'n fa ressò el 'The New York Times' citant una exclusiva de The Associated Press.

stats