VIOLÈNCIA SEXUAL
Internacional 08/01/2013

Inici caòtic del judici per la jove índia morta

N. MANDHANA / A. TRIVEDI ('The New York Times')
2 min
EL CAOS GENERA MÉS CAOS
 Els acusats de violar en grup una noia i matar-la arriben al tribunal. La sala judicial estava envoltada d'una atmosfera caòtica, plena de periodistes i d'advocades que demanaven que ningú representés els cinc homes. El tribunal va decidir prohibir l'accés dels mitjans de comunicació al recinte, cosa que va generar encara més protestes.

NOVA DELHIEl tribunal de Nova Delhi que jutja el cas de la jove estudiant morta fa unes setmanes després que un grup d'homes la violés va tancar dilluns les portes de la sala als periodistes. El caos s'havia apoderat del tribunal, ple a vessar de mitjans de comunicació i d'advocades clamant que ningú hauria de representar legalment els cinc imputats.

"El tribunal s'ofega entre tantes interrupcions", va dir la magistrada Namrita Aggarwal. "S'ha fet completament impossible treballar en aquestes circumstàncies". La jutge va dir que era una "decisió sense precedents", però va invocar l'article del Codi Penal que permet prohibir l'accés al tribunal a qualsevol que no estigui connectat al cas i que converteix en automàticament il·legal qualsevol publicació relacionada amb el judici que no tingui el permís previ del tribunal.

La situació va retardar moltes de les audiències i va despertar preocupació sobre la capacitat del deteriorat sistema judicial indi per fer front a un cas tan sensible i mediàtic com aquest.

El caos es va desencadenar abans que cinc dels sis acusats de violar en grup i matar la jove estudiant arribessin a la sala amb els caps tapats. El cas en general i el càstig que poden rebre els homes el segueixen molt de prop advocats, activistes i ciutadans de tota l'Índia. Estan especialment pendents de veure quin és el compromís del govern a l'hora de jutjar els culpables d'assalts i violència sexual contra les dones.

El cas es jutja amb un nou sistema per la via ràpida, que permet accelerar un sistema judicial que normalment arriba a allargar els casos fins a anys o dècades.

Les autoritats han acusats els homes d'assassinat, violació i altres crims que els podrien comportar la pena de mort. Un sisè sospitós, que té 17 anys, serà jutjat en un tribunal especial per a menors d'edat, on la màxima sentència que pot rebre seria passar-se tres anys en un centre reformatori.

Diumenge dos dels acusats van oferir-se com a "informadors" contra la resta, intentant segurament rebre una sentència més lleu.

El cas ha agitat les emocions de la comunitat de magistrats indis. Els 13.000 membres del Col·legi d'Advocats de Saket han promès no representar cap dels acusats. Els sospitosos estan acusats de colpejar i violar la jove estudiant de 23 anys repetidament amb una barra de ferro, cosa que li va provocar ferides per les quals va morir dues setmanes després.

"És un crim atroç", va dir Rajpal Kasana, presidenta del Col·legi. "Hi ha una bona resposta per part dels nostres membres", explicava. Una dotzena d'advocades van enfrontar-se amb homes que es presentaven voluntaris per representar-los.

"Només em preocupa el sistema judicial", explicava un d'ells. "Tenen dret a tenir un judici lliure i just", va concloure davant el rebuig d'alguns col·legues que l'escoltaven.

Tots els advocats coincidien, però, en la necessitat de tombar la prohibició que no permetrà als periodistes seguir el judici.

stats